Continua dansul la Oltchim: Ce alternative au nemtii de la PCC pentru cel mai mare combinat chimic

Autor: Adrian Cojocar 04.03.2010

Grupul german PCC isi propune sa castige cota pe piata de polioli, prin achizitia Oltchim, in timp ce conducerea combinatului continua sa investeasca in productia de PVC.



Grupul PetroCarboChem (PCC) din Germania, detinut de omul de afaceri Waldemar Preussner, care are o participatie de 12,1% din actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), intentioneaza sa achizitioneze pachetul majoritar al companiei romanesti in vederea obtinerii unei pozitii in topul celor mai mari cinci producatori de polioli la nivel european.

"Noi am venit in Romania in ideea de a consolida compania si sa crestem. Sa cumparam Oltchim pentru a pune la un loc cota de 5% a lor in productia de polioli, cota noastra de 3% pe aceasta piata, sa investim in capacitati noi si poate sa ajungem la un procent de 10% la nivel european. In acest caz am intra in a doua categorie de producatori, cea de mijloc. Acum suntem amandoi pe margine, iar companii precum Dow Chemicals si Bayer, care detin jumatate din piata, au o influenta puternica asupra preturilor de livrare si a materiilor prime si in plus actioneaza la nivel global", a declarat Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare a afacerilor al grupului german PCC.

Directorul PCC mai spune ca achizitia Oltchim este printre singurele solutii pe care compania nemteasca le are in vederea dezvoltarii pe piata poliolilor.

"Cu cine sa ne unim daca nu cu Oltchim ? Pentru noi a fost pasul firesc sa venim aici sa cumparam compania sa folosim sinergiile care le avem impreuna si sa devenim mai puternici. Nu vreau sa fiu numit cel mai mare competitor al Oltchim, pentru ca noi avem cea mai mica cota pe aceasta piata", spune Zaremba.

Polioli sau PVC?

Nemtii de la PCC vor sa concentreze productia de la Oltchim pe segmentul poliolilor si oxo alcoolilor, in timp ce conducerea combinatului romanesc cauta sa atraga un imprumut de aproape 500 mil. euro de la banci cu garantii de stat pentru a investi in productia de PVC. Investitiile sunt insa blocate la Comisia Europeana, care analizeaza ajutorul pe care statul roman vrea sa-l dea combinatului, in urma unor sesizari din partea PCC.

Reprezentantii PCC spun ca poliolii sunt un produs de nisa, cu marje de profit mai mari, si unde competitia este stransa, in timp ce PVC este un produs de masa, iar capacitatea de productie a Oltchim este prea mica pentru a asigura costuri comparabile cu cele oferite de producatorii din Orientul Mijlociu. De cealalta parte, Oltchim spune ca PVC-ul este produsul sau de baza.

PVC-ul este un compus folosit in tamplaria termoizolanta pentru geamuri termopan, dar si la producerea de tevi sau profile. Poliolii sunt produse intermediare pentru obtinerea, spre exemplu, a spumelor poliuteranice pentru industria mobilei, pentru cea de constructii, industria auto si altele. Oxo alcoolii sunt folositi pentru producerea sapunului, a samponului, dar si ca aditivi pentru industria materialelor plastice si pentru alipire, cu folosinta pornind de la industria de jucarii si terminand cu izolatii pentru cabluri.

Afacerile din chimie ale PCC le-au depasit anul trecut pe cele ale Oltchim

Divizia chimica a grupului PCC a depasit anul trecut combinatul Oltchim ca afaceri, nemtii ajungand la vanzari de 300 mil. euro in 2009 pe acest segment de la circa 480 mil. euro cu un an in urma, in timp ce cifra de afaceri a Oltchim a scazut de doua ori, de la 529 mil. euro in 2008 la 253 mil. euro anul trecut.

Din cauza dificultatilor de aprovizionare cu materie prima, combinatul din Ramnicu Valcea a inregistrat in 2008 si 2009 pierderi cumulate de 443,9 mil. lei (110 mil. euro).

Conducerea Oltchim spune ca se descurca si pe cont propriu

In urma cu un an conducerea Oltchim spunea ca nu poate supravietui fara ajutorul statului. In prezent, sefii Oltchim spun ca dupa repornirea petrochimiei Arpechim va readuce combinatul pe profit, iar investitiile garantate de stat sunt necesare pentru ca firma sa devina competitiva pe piata. Oltchim a preluat la inceputul anului de la Petrom sectia de petrochimie a rafinariei Arpechim, care furniza anterior principalele materii prime ale societatii, propilena si etilena.

"Faptul ca repornim instalatiile in luna aprilie va avea ca efect obtinerea unei cifre de afaceri de 640 mil. euro si am estimat noi un profit net de 2 mil. euro. Daca porneam cu instalatiile in ianuarie veniturile se ridicau la 875 mil. euro si profitul net la 25 mil. euro, asta acoperind cheltuielile financiare care pentru acest an se ridica la 32 mil. euro si in 2011 la 70 mil. euro", a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim Ramnicu Valcea.

El mai spune ca achizitia activelor petrochimiei Arpechim cu 13 mil. euro s-a realizat printr-un credit de la clienti ai societatii cu conditia ca producatorul chimic sa realizeze plati lunare in produse la pretul pietei pe o perioada de un an pana la doi ani in functie de client.

"Am inceput deja lucrarile de repornire si revizie cu fortele proprii, cu materiale din stoc, insa este adevarat ca avem nevoie de finantare in acest sens pentru a reporni instalatiile cat mai repede. Suntem in discutii cu mai multe banci pentru obtinerea unui credit si garantam cu contracte la export si cu active", spune Roibu.

El mai sustine ca preturile la propilena si etilena au urcat numai in ultima luna cu 10-15%, pentru ca este criza de marfa pe piata din cauza inchiderii unor capacitati de productie.