Trichet catre Grecia: Luati-va gandul de la FMI

Ziarul Financiar 05.03.2010

Seful Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a cerut Greciei sa nu mai flirteze cu ideea unui imprumut de la Fondul Monetar International (FMI) si sa lucreze cu aliatii europeni pentru a tine sub control deficitul bugetar record cu care se confrunta, informeaza Bloomberg.

Cererea bancherului central vine dupa ce guvernul de la Atena a declarat ca absenta sustinerii UE ar putea forta guvernul sa se lase pe mana FMI-ului.

"Trichet s-a exprimat joi imptriva oricarui apel la ajutorul FMI, presand in acelasi timp Grecia sa isi reduca deficitul, cel mai mare inregistrat in istoria de 11 ani a zonei euro, dar si celelalte guverne din UE pentru a ajuta Grecia daca guvernul acestei tari nu se va descurca.

"Pentru Triche, apelul la FMI ar insemna o confirmare a faptului ca UE nu isi poate administra propriile afaceri", a declarat Gilles Moec, economist senior in cadrul Deutsche Bank si fost oficial al bancii centrale a Frantei. "Trichet vrea sa arate ca Europa are propriile masuri de siguranta. Si a ajuns pana la a spune ca Europa are ceva pregatit pentru aceasta situatie".