Harta pietei muncii. Zeci de mii de concedieri si doar cateva mii de joburi

Autor: Adelina Mihai 08.03.2010

"Nu raspundem intrebarilor legate de politica de personal." Acesta este raspunsul pe care il ofera in prezent majoritatea angajatorilor care in anii trecuti faceau sute sau chiar mii de angajari. Numarul companiilor care mai fac recrutari s-a redus semnificativ, in timp ce datele de la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca indica tot mai multe concedieri.

Furnizorul de servicii de business si solutii tehnologice Genpact, producatorul de PC-uri Hewlett-Packard, ING Asigurari si furnizorul de servicii de ousourcing si software Wipro se numara printre companiile care intentioneaza sa faca peste 100 de angajari anul acesta, in timp ce numarul concedierilor a fost de ordinul zecilor de mii numai pentru primii angajatorii din economie. Potrivit unui calcul al ZF, primele 20 de companii din economie in functie de numarul de angajati si-au redus efectivele de personal cu peste 20.000 de oameni in 2009. Pe de alta parte, cele noua companii private contactate de ZF care inca mai fac angajari intentioneaza sa recruteze impreuna in acest an putin peste 2.600 de angajati.

"A scazut considerabil cererea de contabili si finantisti. Un numar mai mic de joburi sunt insa si in domeniul farma sau FMCG", sustine Mirela Marinescu, recruitment director in cadrul APT, unul dintre jucatorii din top cinci din resurse umane. In primele luni ale anului, cele mai multe joburi erau disponibile in IT, unde se cauta mai ales programatori cu o vechime de minimum 3 ani, ingineri sau vanzatori.

Anul 2010 nu este foarte bun nici pentru bugetari, pentru ca statul a inceput deja sa faca concedieri, care pana la sfarsitul anului ar putea ajunge la cateva zeci de mii. Totodata, angajatii de la stat nu vor mai avea parte de cresteri salariale ca in anii precedenti, o parte din sporuri le-au fost eliminate si nici nu mai primesc tichete de masa, de vacanta sau cadou.

2.000 de concedieri anuntate in Capitala in martie

In Bucuresti, in luna februarie angajatorii aveau 1.880 de joburi disponibile, dintre care 220 se adresau absolventilor de studii superioare, cu pregatire de ingineri in constructii civile, consilieri, experti economisti in gestiune economica si in domeniul bancar, precum si specialisti in comunicare si relatii publice, potrivit AMOFM Bucuresti.

"Pentru martie sunt anuntate aproximativ 2.000 de disponibilizari in Bucuresti. In luna februarie au fost anuntate 376 de disponibilizari si s-au efectuat 253", precizeaza Carmen Gosa, reprezentantul compartimentului de comunicare din cadrul AMOFM Bucuresti. Cele mai multe concedieri au fost facute in domeniul constructiilor metalice, in domeniul fabricarii bauturilor si in administratia publica.

In Brasov, angajatorii stau in stand-by

Angajatorii din centrul tarii sunt destul de precauti in ceea ce priveste cresterea numarului de angajati si prefera sa isi reorganizeze intern activitatile. Noile recrutari sunt in general pentru pozitii specializate, iar salariile oferite sunt mai mici decat in anii trecuti.

"Se prevad in continuare si concedieri, desi ritmul lor se pare ca a mai scazut fata de 2009, dar nu cu mult. Este probabil ca multe societati sa foloseasca si in 2010 supapa de siguranta reprezentata de somajul tehnic", spune Gratiela Ratiu, branch manager in cadrul companiei de consultanta in resurse umane Von Consulting Brasov.

Companiile iesene cauta 460 de angajati

Un numar de 460 de joburi libere au fost anuntate de companiile iesene la inceputul lunii martie, arata datele de la AJOFM Iasi. "In Iasi, in continuare angajeaza fabrici precum Delphi Diesel Systems, companiile din IT precum Embarcadero, Continental sau call-centere si service desk-uri precum XL World, Capgemini, SCC", spune Catrinel Meicu, branch manager in cadrul VON Consulting Iasi.

Una dintre cele mai mari companii locale care cauta 40 de agenti de vanzari in Iasi este operatorul telecom RCS & RDS, potrivit AJOFM Iasi.

Genpact sau Emerson, cei care recruteaza cel mai mult in Cluj

In BPO (Business Process Outsourcing) se fac cele mai multe angajari anul acesta in Cluj. Mai mult, Genpact va face intre 500 si 1.000 de noi angajari anul acesta, atat in Cluj, cat si in Bucuresti, in special pentru pozitii financiar-contabile, iar filiala locala a grupului Emerson, specializat in productia de echipamente si unelte pentru instalatii si conducte, va face cateva sute de angajari in Cluj pana la sfarsitul anului, afirma reprezentantii companiilor de recrutare locale.

"Un angajat din BPO de pe o pozitie de entry-level castiga, in medie,1.200 de lei (285 euro) net pe luna. Daca mai cunoaste o alta limba straina in afara de engleza, castigul lunar poate ajunge pana la 1.600 de lei (380 euro) net, iar cunoasterea unei limbi «exotice» mai poate urca salariul cu cateva sute de lei", spune Ovidiu Vilceanu, managing partner in cadrul companiei Sales Consulting din Cluj, care ofera servicii de recrutare, training si consultanta in resurse umane.

In Timisoara, angajatorii "incearca" sa faca economii la recrutare

"Angajatorii au venit cu pretentii de specialisti foarte buni pe oferte salariale mai scazute. Pentru un administrator de sistem, de exemplu, oferta salariala initiala era de 700 de euro, insa angajatorii si-au dat seama ca au candidati foarte buni si le ofera in momentul angajarii 1.100 de euro. Se incearca o economie la procesul de recrutare", spune Bogdan Toth, general manager al companiei de consultanta in management HR4U din Timisoara. Unul dintre angajatorii care au anuntat ca recruteaza pentru Bucuresti si pentru Timisoara in 2010 este Wipro, care va face intre 150 si 200 de noi angajari pana la finele anului.

Bucuresti

Iasi

Cluj

Brasov

Timisoara

Surse: ANOFM, AJOFM, firme de recrutare si de consultanta in HR