Avem cea mai redusa contributie la pensiile private

Autor: Angela Placinta 07.03.2010

Angajatii din Romania platesc cele mai reduse contributii la pensiile private obligatorii (pilonul II), comparativ cu cei din statele cu sisteme similare de pensii, de numai 2% din salariul brut, in timp ce in Ungaria, de exemplu, contributia este acum de 8%.

Chiar daca nivelul contributiei urmeaza sa ajunga la 6%, dupa majorari de 0,5 puncte pe an, pensia obligatorie va avea o pondere redusa in veniturile de dupa pensionare ale angajatilor. In prezent, aproape 5 milioane de participanti sunt inscrisi la cele 12 fonduri care activeaza pe piata pensiilor private obligatorii. Activele nete ale acestor fonduri au trecut de 2,53 mld. lei (620 mil. euro).

Pentru a face o comparatie, in Letonia contributia este de 4%, in Bulgaria si Croatia de 5%, in Lituania - 5,5%, in Estonia - 6%, in Polonia - 7,3%, in Ungaria - 8%, in Slovacia - 9%, iar in Chile este de 10%.

Pe piata locala pensiile obligatorii au fost lansate in septembrie 2007, iar primele contributii au fost colectate in mai 2008, de 2% din veniturile salariale brute. Legislatia in vigoare prevede ca aceasta contributie sa fie majorata cu 0,5 puncte pe an, pana va ajunge la 6% in opt ani, insa guvernul a decis sa o pastreze la 2% si in 2009. Aceasta masura a fost luata in conditiile in care sumele transferate la fondurile private se scad din cele care merg la bugetul asigurarilor sociale de stat (adica o parte din contributiile de asigurari sociale au trecut in administrare privata), iar deficitul acestui buget este in crestere. Astfel, nivelul contributiei va creste cu o jumatate de punct abia de luna aceasta, urmand sa ajunga la 2,5% din veniturile salariale aferente lunii ianuarie (incasarea banilor se face pentru salariile din urma cu doua luni).

"In contextul crizei, majoritatea guvernelor au actionat in sensul obtinerii de fonduri suplimentare la buget, fara a lua in calcul o serie de aspecte cu influenta pe termen lung, cum ar fi evolutia demografica", afirma Emilia Bunea, directorul general al ING Pensii, cel mai mare administrator de pensii private de pe piata locala.