Scoala de afaceri fondata de Soros iese de pe piata locala

Autor: Alina Pahoncia 08.03.2010

CEU Business School va inchide filiala din Romania, unde oferea un program de Executive MBA (EMBA), in urma unei decizii de reorientare strategica luata de conducerea Central European University (CEU), din care face parte scoala de afaceri.



CEU Business School este parte a Central European University si are sediul la Budapesta, fiind una dintre cele mai vechi si mai prestigioase scoli de afaceri din Europa Centrala si de Sud-Est, fondata in anii '90 de un grup de oameni de afaceri, printre care s-a numarat si George Soros.

Soros, miliardarul american de origine maghiara in varsta de 78 de ani are o avere estimata la 11 mld. dolari si a investit aproximativ 420 mil. euro in educatie in ultimii 20 de ani, aceasta fiind, potrivit unor estimari, cea mai mare donatie privata facuta vreodata unei universitati europene. Institutia ofera in Romania programe de Executive MBA din 2006.

Noua strategie a CEU este sa transforme campusul din Budapesta intr-un centru global de excelenta al educatiei universitare care sa atraga studenti din intreaga lume.

"Una dintre concluziile evaluarilor din ultimele luni este ca operatiunile din afara campusului, cum sunt cele din Bucuresti, nu mai sunt compatibile cu noua strategie a CEU. In concluzie, programul va lua sfarsit cand studentii care sunt inscrisi in prezent isi vor finaliza studiile", spune Oliver Olson, country manager pentru Romania al CEU Business School.

Scoala nu va mai incepe cursurile pentru o noua promotie si va mai functiona aproximativ un an, pana cand cei aproximativ 25 de studenti care sunt inscrisi in prezent isi vor finaliza studiile. Pana in prezent, 85 de studenti au finalizat cursurile programului oferit de CEU la Bucuresti, care costa 21.000 de euro si se desfasoara in engleza in format de weekend.

"Nu plecam din cauza crizei, nici din cauza situatiei financiare a scolii, ci ca urmare a unei decizii strategice a conducerii CEU. In ultimele luni, Central European University (CEU) impreuna cu noul sau rector John Shattuck si cu board-ul de conducere au lucrat la redefinirea strategiei si a misiunii sale", a explicat Olson.

Absolventii au salarii de 2.900 de euro

Programul de Executive MBA al CEU s-a clasat pe primul loc in clasamentul de anul trecut al Top MBA realizat de Ziarul Financiar, singurul top de acest tip de pe piata locala. Salariul mediu al absolventilor din 2009 ai CEU a fost de 2.900 de euro net pe luna.

Stuart Durrant, Managing Director al CEU Business School din Budapesta, a transmis saptamana trecuta o scrisoare studentilor romani pentru a-i informa de decizia de a inchide programul din Bucuresti.

"Valoarea diplomelor care au fost sau vor fi acordate nu va fi nici intr-un fel afectata de decizia de a opri programul. (...) Decizia CEU de a se desprinde de operatiunile din Bucuresti este legata de strategia noastra cu privire la modelul institutional pe care am ales sa il urmam, iar calitatea programului din Bucuresti nu a fost un factor in aceasta decizie", le-a spus el studentilor romani ai CEU Business School.

Oliver Olson, country managerul pentru Romania al scolii de business, are 41 de ani, este american si ocupa aceasta functie din mai 2008. Anterior, a fost timp de trei ani director pentru programele de MBA ale CEU la Budapesta.

"Am fost norocosi ca CEU si CEU Business School au facut ca timp de aproape cinci ani managerilor romani sa le fie mai usor sa urmeze un EMBA la ei acasa, la Bucuresti. Imi voi petrece urmatoarele luni incercand sa vad daca ceilalti jucatori pot umple golul lasat de CEU pe piata. Daca se dovedeste ca este inca loc pentru programe de business de calitate, sunt deja in discutii cu scoli de afaceri respectate in Europa de Vest care sunt interesate sa intre in Romania", afirma country managerul CEU Business School.

O alta varianta pe care o ia in considerare este aceea de a se intoarce la Budapesta in cadrul CEU Business School, dupa ce studentii de la Bucuresti isi vor finaliza studiile.

3.300 de absolventi de MBA si EMBA

Aproximativ 3.300 de manageri au absolvit programe de MBA sau Executive MBA pe piata locala, iar numarul lor continua sa creasca cu aproximativ 300 in fiecare an, insa este posibil ca numarul absolventilor sa scada in urmatorii ani, in conditiile in care piata educatiei de business a fost puternic afectata de contextul financiar nefavorabil din ultima perioada.

"Criza nu este motivul pentru care iesim de pe piata locala, insa nici nu ne-a ajutat in ultimul an", spune Olson.

Filiala din Bucuresti a CEU Business School s-a autofinantat, in general, de la intrarea pe piata locala, dar nu a fost conceputa ca un centru de profit, de vreme ce functioneaza ca o organizatie nonprofit, potrivit reprezentantilor institutiei. "Chiar in contextul recesiunii mondiale, decizia de a inchide filiala din Romania nu a fost una financiara si nu poate fi pusa pe seama recesiunii. Incasarile din taxe din scolarizare au crescut in fiecare an, iar daca am fi continuat cu o noua serie de EMBA in acest an, am fi mentinut acest trend", spune Olson.

Pe piata locala activeaza 13 scoli de afaceri care ofera 5 programe de EMBA si 8 MBA-uri. Romania este cu mult in spatele unor tari din regiune ca Ungaria, Polonia sau Slovenia, unde se regasesc centre academice puternice de business.

Decizia CEU Business School de a iesi de pe piata locala este prima de acest gen din ultimii ani. Recent a fost lansat un nou program de MBA, oferit intr-un parteneriat intre Agora University din Oradea si Southeastern University din SUA.

Omul de afaceri Dinu Patriciu si-a anuntat in urma cu aproape un an intentia de a lansa un program de MBA la nivel local, strategie care ar putea strange randurile pe piata programelor de instruire manageriala.

CEU Business School