Rabla dupa doua saptamani: 50.000 de masini casate

Autor: Bogdan Alecu 07.03.2010

Peste 2.000 de rable s-au casat pe zi in primele doua saptamani ale "Rabla" 2010, urmand ca saptamana viitoare cele 50.000 de vouchere repartizate persoanelor fizice sa se epuizeze.

Vor ramane in joc cele 10.000 de vouchere destinate companiilor, dar pentru care exista doar zece cereri in curs de aprobare, potrivit Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).

"Pana vineri s-au distribuit catre unitatile REMAT 48.600 de tichete valorice. Asadar, ne asteptam ca luni (astazi - n.red.) sa epuizam si restul de 1.400 de vouchere destinate persoanelor fizice", a declarat Gheorghe Popescu, presedintele AFM.

In prezent din cele 60.000 de tichete disponibile, 50.000 sunt destinate persoanelor fizice si 10.000 firmelor si companiilor, dar care nu s-au aratat interesate de program. "Pana in prezent avem doar zece dosare in lucru pentru firmele care doresc sa participe in cadrul programului. Aprobarea unui dosar dureaza mai mult deoarece se face pe schema unui ajutor de stat si exista anumite conditii care trebuie indeplinite, precum cea ca firma respectiva sa nu aiba datorii la stat", a subliniat Popescu.

Raportat la numarul de masini casate, s-au cumparat de 45 de ori mai putine, cel mai probabil diferenta reprezentata de peste 20.000 de vouchere urmand sa fie tranzactionate pe piata fiind achizitionate fie de dealeri sau de persoane interesate sa-si cumpere o masina.

Pana joi, 4 martie, prin programul de casare s-au vandut 456 de masini noi.

Odata cu implementarea sistemului de vouchere, oricine detine un tichet valoric poate cumpara o masina noua cu o reducere de 3.800 de lei. "Intai se vor casa rablele si se vor tranzactiona voucherele, dupa care in faza a doua, dupa 1-2 luni vor incepe sa se si vanda masinile", a declarat Alin Tapalaga, seful Porsche Inter Auto, divizia de retail a Porsche Romania.