Scenariul de risc al Guvernului: crestere economica zero

Autor: Mihaela Claudia Medrega 07.03.2010

Guvernul ia in calcul, intr-un scenariu de risc, cresterea economiei in acest an cu doar 0,2%, sub tinta de 1,3%, si nu se asteapta la o imbunatatire a gradului de colectare a impozitelor in contextul mediului economic dificil, anticipand si necesitatea suplimentarii cheltuielilor cu pensiile cu 2 mld. lei anual.

"Scenariul de risc prezinta o evolutie pesimista fata de scenariul de baza, in care cresterea economica este inferioara cu aproximativ 1 punct procentual pe orizontul de proiectie", conform proiectului programului de convergenta al Romaniei pentru perioada 2009 - 2012, citat de Mediafax.

Cresterea economica in scenariul de baza, de 1,3%, este determinata intr-o mai mare masura de avansul exporturilor decat de dinamica cererii interne, reprezentand o inversare a tiparului de crestere din ultimii ani. Economia s-a contractat anul trecut cu 7,1%.

Executivul nu ia in calcul imbunatatirea colectarii impozitelor pe termen mediu in contextul mediului economic dificil, astfel ca veniturile bugetare nu vor ajunge nici in urmatorii ani, calculat in metodologia UE, la 32% din PIB.

Intr-un scenariu de risc, veniturile nu vor depasi 31,2% din PIB in 2010 si 2011.

Programul prevede ca Fiscul va lua, in 2010, masuri "de stimulare a conformarii voluntare", de combatere a evaziunii fiscale si de crestere a eficientei colectarii veniturilor. Pentru acest an, Guvernul mizeaza ca va colecta venituri suplimentare in principal din reevaluarea taxelor de proprietate, cresterea accizelor, introducerea taxei pe cifra de afaceri a distribuitorilor de medicamente, rambursarea obligatiunilor Rompetrol.

Reducerea deficitului bugetar la sub 3% pana in 2012 va fi dificil de realizat daca reluarea cres­terii economice se va dovedi temporara, iar performantele eco­nomice vor fi semnificativ in­ferioare scenariului de baza.

Impactul crizei va persista pe termen mediu asupra profitabilitatii companiilor, iar veniturile colectate de stat din impozit pe profit vor reveni abia in 2012 la nivelul din 2009, de 2,6% din PIB, dupa o cadere cu 0,2 % in acest an.

Programul mai include avertismentul ca guvernul va fi obligat sa suplimenteze anual cu 2 miliarde de lei cheltuielile cu pensiile, un efort care va fi impus pe termen mediu daca nu va obtine economii prin scaderea numarului de persoane iesite la pensie nejustificat pe caz de boala.

Ce prevede planul de convergenta