Ca sa incurajeze vanzarea de pasapoarte biometrice, de tip nou, Internele au decis ca pasapoartele simple, de tip vechi, sa fie valabile doar un an

Ziarul Financiar 08.03.2010

Numarul bucurestenilor care au optat pentru eliberarea unui pasaport biometric este de patru ori mai mare decat al celor care s-au inscris pentru cele simple, spun autoritatile, in conditiile in care valabilitatea actelor biometrice este de 5 ani iar a celor simple de doar un an, insa costurile de eliberare a documentelor sunt asemanatoare.

Peste 5.000 de bucuresteni au cerut, in februarie, eliberarea unui pasaport biometric, in vreme ce pentru cel normal au optat doar 1.300 de cetateni ai Capitalei, conform unor date centralizate de Serviciul Pasapoarte.

In cazul pasaportului biometric (electronic), valabil 5 ani, costul total este de 266 de lei, din care taxa consulara de 32 de lei si costul pasaportului, de 234 de lei. Ambele se pot achita la CEC Bank. Solicitantul nu are nevoie decat de achitarea taxelor respective si de buletin pentru a obtine noul pasaport.

In cazul pasaportului temporar, valabil doar un an, costul total este de 212 lei, din care 32 de lei taxa consulara, 80 de lei costul pasaportului si 100 de lei tariful suplimentar. In cazul pasaportului temporar tariful suplimentar trebuie achitat la Trezorerie, celelalte doua taxe se pot achita la CEC.