Patru scenarii pentru zona euro: de la cooperare stransa la disparitie

Autori: Andreea Neferu , Cristina Rosca 08.03.2010

Criza datoriilor cu care se confrunta Grecia va modifica mecanismul de functionare al zonei euro, insa cel mai probabil nu in directia in care fondatorii monedei unice ar fi sperat.

Odata cu negocierea Tratatului de la Maastricht in 1991, Helmut Kohl, Fran'ois Mitterand si Jacques Delors si-au dorit ca uniunea monetara europeana sa conduca in timp la unitate politica si guvernanta federala, conform unei analize realizate de agentia de presa Thomson Reuters.

Greselile ce s-au facut inca de la conceperea uniunii monetare europene, dar care au iesit la iveala abia acum, odata cu problemele fiscale ale Greciei, au demonstrat insa ca uniunea monetara este de fapt un sistem organizat pe doua paliere, in care grupul "adultilor", condus de economiile puternice precum Germania, exercita controlul asupra "copiilor neastamparati" precum Grecia sau Portugalia.

Analiza realizata de Thomson Reuters identifica patru scenarii privind viitorul uniunii monetare:

Scenariul 1: Un nou model de guvernare, mai compact

Discutiile de la Bruxelles se axeaza in general pe nevoia existentei unei guvernari mai apropiate, a unor puteri sporite de supraveghere a finantelor statelor pentru Comisia Europeana si pentru agentia sa de statistica, dar si infiintarea unui creditor european de ultima instanta, de tipul Fondului Monetar International.

Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a propus saptamana trecuta ca executivul european sa primeasca noi prerogative, pentru a putea recomanda guvernelor individuale programe de reforma economica.

Totodata, Comisia ar urma sa trimita avertismente in cazul in care nu ar primi raspunsuri adecvate din partea tarilor cu probleme.

Daca Franta pare dispusa sa opteze pentru acest scenariu, Germania insa s-a opus vehement.

Scenariul 2: O zona euro pe doua paliere

O zona euro pe doua paliere este nu doar un scenariu, ci realitatea de dupa 2004, cand regulile UE privind disciplina bugetara, aplicate mai strict in cazul statelor mici, au fost suspendate, apoi rescrise pentru a se evita sanctionarea Frantei si Germaniei dupa ce acestea au depasit in mod repetat tinta de deficit bugetar. O zona euro pe doua paliere ar conduce la aparitia de resentimente si ar agrava lipsa de incredere dintre statele mici si cele mari membre ale uniunii monetare. Aceasta este situatia acum, insa principiile ce stau la baza UE sunt diferite.

Scenariul 3: Ajutor financiar de la FMI

In cazul in care nu a reusit sa stranga banii de pe piete, statul-problema din zona euro are de ales intre a merge la FMI, a intra in faliment sau a incerca sa isi restructureze datoria. Multi economisti eminenti, printre care se numara si sustinatori ai integrarii zonei euro, cred ca apelarea la ajutorul FMI ar fi cea mai buna solutie, in conditiile in care UE nu are autoritatea de a impune masuri de ajustare fiscala extrem de nepopulare, si de asemenea are carente la capitolul expertiza.

Scenariul 4: Falimentul

Al patrulea, cel mai pesimist si cel mai improbabil scenariu, este acela conform caruia statul ar fi tentat sa iasa din zona euro. Pretul unei asemenea decizii ar fi enorm: devalorizarea, costurile de creditare mari, izolarea diplomatica, somajul, puterea de cumparare redusa si prabusirea investitiilor, cel putin cele pe termen scurt.

Fondul Monetar European va prinde forma pana in iunie

Germania si Franta planuiesc sa lanseze o noua initiativa care sa ajute zona euro in ceea ce priveste cooperarea si supravegherea in interiorul gruparii. Aceasta initiativa cuprinde si crearea unui Fond Monetar European, potrivit unor oficiali guvernamentali. Scopul este acela de a creiona o serie de reguli si de a crea o serie de instrumente care sa impiedice repetarea situatiei actuale, provocata de un nivel ridicat al datoriilor al unui stat membru, Grecia. Comisia Europeana a anuntat la inceputul saptamanii ca este dispusa sa ia masuri in directia crearii unui fond monetar echipat cu suficiente resurse pentru a ajuta statele membre ale zonei euro, puternic indatorate. Oficialii Comisiei au spus ca lucrarile preliminare sunt in curs, iar o propunere pentru Fondul Monetar European ar putea fi gata pana in iunie, cand sefii de state si de guverne urmeaza a se intalni pentru un summit. Primele detalii despre acest plan, ce au cuprins si detalii despre Fondul Monetar European creat dupa modelul FMI, au fost dezvaluite in weekend de catre Wolfgang Schauble, ministrul german de finante.