„M-as bucura sa avem proiecte de 2 mil. euro la Bistrita sau Buzau”

Autor: Ioana David 08.03.2010

Radu Gorduza-Lupu, managerul furnizorului de echipamente medicale GE Healthcare pentru Romania si Moldova, spune ca piata publica de achizitii de echipamente este complet inghetata, in timp ce in piata privata "nu exista niciun apetit al bancilor pentru finantare, asa cum au promis".

Compania a inregistrat anul trecut pe piata locala vanzari de peste 20 mil. euro atat prin General Electric Medical Systems Romania SRL, firma prin care actioneaza direct, cat si prin alti parteneri comerciali. Nivelul este similar cu cel din 2008.

"Pentru 2010 nu mai estimez nimic. La noi proiectele au o anumita dinamica, e nevoie de cateva luni pentru a demara", a spus Gorduza-Lupu.

Stagnarea din 2009 vine dupa mai multi ani de crestere de "doua cifre", existand si situatia in care cifra de afaceri s-a dublat de la un an la altul. General Electric Medical Systems Romania SRL a fost inregistrata in 2000, iar activitatea de reprezentanta incepuse dupa 1980. Anul trecut vanzarile catre sectorul public au generat sub 5% din veniturile totale ale companiei.

Cel mai mare contract avut anul trecut s-a ridicat la 2 mil. euro si a fost in Bucuresti. Conform informatiilor furnizate anterior de companie, cel mai mare contract pe piata locala a fost in 2001-2002, cand firma a livrat 11 aparate cu rezonanta magnetica (RMN) si 50 de mamografe spitalelor de stat. Contractele au avut o valoare de peste 20 mil. dolari.

"Exista in continuare lipsa de liniaritate. Bucurestiul aduce cele mai mari vanzari din punctul de vedere al marimii unui proiect. As fi fericit sa avem proiecte de 2-3 mil.euro la Bistrita-Nasaud sau Buzau", a mai spus Radu Gorduza-Lupu.

El afirma ca sunt unii investitori straini interesati de achizitii in Romania, si poarta negocieri in acest sens.

"Cat timp structura de asigurari private nu este implementata sau platile informale nu se formalizeaza prin contributiile cetateanului la buget, nu ai cum sa construiesti spitale private sau clinici pe buzunarul saracit la romanilor ", a completat managerul GE Healthcare.

In legatura cu investitorii care fac achizitii in Romania, Gorduza-Lupu este de parere ca acestia isi cumpara de fapt prezenta pentru momentul in care vor putea dezvolta spitalele private.

Piata de echipamente medicale, estimata la peste 150 mil. euro, este disputata in principal de catre GE Healthcare, Siemens si Philips.