Pentru moment brokerii se asteapta la o evolutie „cuminte” a Bursei

Autor: Vlad Anastasiu 08.03.2010

Bursa locala a inregistrat ieri o evolutie aproape in stagnare, cea mai mare volatilitate din piata fiind consemnata de titlurile societatilor financiare, care dupa ce au deschis sedinta pe plus, au inchis pe minus, cu o corectie de aproape 0,6% fata de cotatia de vineri. Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, au urcat cu putin peste 0,4%, in vreme ce sectorul energetic, redat de indicele BET-NG, a coborat cu putin peste 0,1%.

"Ma astept ca urmatoarele sedinte sa fie lipsite de volatilitate si in consecinta, la o evolutie cuminte a pietei locale. Factorii care duc la o astfel de evolutie sunt lipsa unor repere clare in ceea ce priveste evolutiile viitoare, atat pe pietele externe, cat si pe plan local, referitor la demersul de majorare a pragului de detinere. Amanarea discutiilor pe termen nedefinit a consumat din capitalul speculativ al SIF-urilor", a declarat Alin Brendea, directorul de tranzactionare al societatii de intermediere Prime Transaction.

Dintre societatile financiare, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat cea mai mare corectie din sedinta de ieri, de 1,2%, coborand astfel la pretul de 1,6 lei/actiune.

Rulajul pe tilurile SIF Oltenia a depasit 3,4 mil. lei, cel mai mare la aceasta categorie.

"In lipsa unei volatilitati mai mari pe SIF-uri investitorii si-au indreptat atentia catre alte titluri, precum si catre piata RASDAQ, dar nu cred ca este vorba despre o tendinta generala de durata. Este mai degraba ceva de moment, si odata cu aparitia unor stiri in piata, in ceea ce priveste majorarea pragului de detinere la SIF-uri, ma astept la o revenire a volatilitatii pe societatile financiare", a adaugat Brendea.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inchis in urcare, cea mai mare apreciere fiind inregistrata de actiunile TLV, care au urcat cu peste 1,7% fata de cotatia de vineri. In schimb, actiunile Broker Cluj (BRK) au revenit pe scadere, cu o corectie in sedinta de ieri de putin peste 1,1%, coborand astfel la pretul de 0,264 lei/actiune.

"Sunt intr-adevar iesiri si marcari de profit, dar nu ma astept la scaderi violente in piata, ci mai degraba la o stagnare a cotatiilor. Investitorii raman in expectativa, ceea ce inseamna si o reducere a rulajelor din piata", a continuat Brendea.

Valoarea transferurilor din sedinta de ieri s-a ridicat la 12,3 mil. euro, insa peste 5,78 mil. euro au reprezentat tranzactii deal pe titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), pentru 1,5% din actiunile companiei. In plus, aproape 1,9 mil. euro reprezinta tranzactii pe piata de obligatiuni.

In sectorul energetic, titlurile societatii nationale de transport de energie electrica Transelectrica (TEL) au continuat scaderea, cu o corectie de peste 2,1%, in timp ce actiunile Transgaz (TGN) au revenit pe plus, cu un avans de doar 0,8% fata de cotatia de vineri. Titlurile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au coborat ieri cu putin peste 0,3%.

"Pe titlurile energetice e de asteptat sa continue corectiile incepute saptamana trecuta, pe masura ce investitorii marcheaza din profit. Nu cred insa ca vom vedea scaderi importante nici in acest sector", a incheiat Brendea.

De urmarit astazi