Raul Ciurtin vorbeste despre tranzactia Albalact: Nu mi-am impus un termen limita pentru aceasta vanzare

Autor: Diana Tudor Stoica 09.03.2010

Raul Ciurtin, presedintele si actionarul Albalact - cel mai mare producator independent din industria lactatelor -, a decis sa vorbeasca pentru prima data despre propunerile de achizitii pe care le-a primit in ultimul an si despre care spune ca "au vizat si o achizitie partiala, si o achizitie totala a businessului".



Compania pe care Ciurtin, de profesie medic, a dus-o de la afaceri de 2,5 mil. euro in urma cu zece ani la peste 50 mil. euro in 2008 a fost incepand de anul trecut una dintre cele mai curtate afaceri pe o piata de peste un miliard de euro, dominata de multinationale.

Potrivit unor surse din piata, fondul de investitii Apax (care detine compania Tnuva Romania), actionarii Muller, dar si gigantul francez Lactalis si-au manifestat interesul pentru preluarea Albalact. Discutiile au avansat, potrivit acelorasi surse, cu Lactalis, grup care detine brandul LaDorna si care in 2008 avea o cifra de afaceri in Romania mai mica cu zece milioane de euro fata de producatorul din Alba.

Lactalis i-a platit in aprilie 2008 peste 80 de milioane de euro omului de afaceri Jean Valvis pentru a prelua integral compania LaDorna, creata de antreprenorul elvetian de origine greaca. Astfel, pentru a-si consolida businessul local si pentru a se apropia de principalii doi competitori, Friesland si Danone, francezii ar fi avut nevoie de un al doilea business puternic in Romania, potrivit unor surse din industrie.

Interes in crestere

Raul Ciurtin, 37 de ani, nu a negat niciodata interesul unor investitori pentru compania pe care o conduce, dar nici nu a oferit detalii despre numele companiilor cu care a purtat discutii pentru vanzarea Albalact.

"In ultimii ani diversi jucatori strategici sau fonduri de investitii si-au manifestat interesul pentru compania Albalact. Anul trecut insa, cand piata a cunoscut niste transformari, urmare si a tendintei de consolidare, si au inceput sa apara achizitii sau investitii mari, si pentru compania Albalact interesul din partea jucatorilor sau fondurilor de investitii a fost mai mare. Iar acest interes a vizat si o achizitie partiala, si o achizitie totala a businessului", a declarat Raul Ciurtin pentru ZF.

Discutiile actionarilor Albalact cu posibili investitori au adus in prim-plan si numele lui Petru-Gavril Leontin, care detine in mod direct 1% din titlurile Albalact si care sustine ca are dreptul la jumatate din actiunile detinute de familia Ciurtin. Aceasta informatie a fost negata de familia Ciurtin, care a dorit sa lamureasca aceasta disputa in instanta, pentru a evita astfel toate speculatiile.

Pe de alta parte, Raul Ciurtin spune ca desi au fost discutii pentru cedarea unui pachet de actiuni, nu exista presiune de timp pentru vanzarea Albalact, mai ales in aceste conditii dificile de piata. De aceea, Ciurtin spune ca isi va lua ragazul necesar pentru a evalua cu mare atentie propunerile primite prin prisma a ceea ce ii asigura vanzarea in raport cu perspectivele de dezvoltare ale companiei.

Care este pretul real al companiei?

"De cele mai multe ori, pretul inaintat de cei interesati de achizitie nu s-a ridicat la nivelul asteptat. Iar anul acesta cu atat mai putin, pentru ca si valoarea banilor (in cifre absolute - n. red.) raportata la evolutia pietei este alta. Pretul real al companiei nu este doar un pret pe care eu doresc sa-l obtin si atat. La randul meu, eu il analizez in functie perspectivele de dezvoltare ale companiei. De aceea, nu am niciun target de timp pe care mi l-am impus pentru aceasta vanzare", a explicat actionarul Albalact.

Albalact, companie tranzactionata pe Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul ALBZ, atinsese in ultima parte a anului 2007 o capitalizare de 182 de milioane de euro, maximul inregistrat vreodata de producatorul de lactate. Intr-un singur an insa, pana la finalul lui 2008, variatiile bursei au dus capitalizarea Albalact la 26,5 milioane de euro, acesta fiind minimul inregistrat de compania din Alba.

Intrebat daca regreta faptul ca nu a vandut businessul in momentul in care aceasta capitalizare depasea 100 de milioane de euro, Ciurtin raspunde cu un nu hotarat.

"Daca as fi vandut atunci, cu banii multi obtinuti as fi cumparat ceva scump care astazi valoreaza putin", a completat el.

Albalact a cumparat in 2008 producatorul de lactate Raraul din Campulung Moldovenesc intr-o tranzactie de 3,5 mil. euro care i-a asigurat producatorului din Alba o pozitie mult mai solida pe segmentul branzeturilor.

Anterior acestei tranzactii, compania care detine marcile Zuzu, Fulga si Albalact se afla cu cel putin unul dintre aceste branduri intre primele cinci marci de iaurturi, lapte proaspat, smantana si unt, piete cu o valoare cumulata de peste o jumatate de miliard de euro.

Cine detine Albalact

Cel mai mare actionar al companiei din Alba Iulia este Petru Ciurtin, care detine in jur de 31% din titlurile companiei.

Raul Ciurtin, actualul presedinte al Albalact (fiul lui Petru - n. red.), are 16% din actiuni, in timp ce fondul de investitii RC2 detine in jur de 25% din actiunile producatorului de lactate.