Coca-Cola converteste in actiuni o datorie de 16 milioane de euro. Cum comentati?

Autor: Mihaela Popescu 08.03.2010

Imbuteliatorul Coca-Cola HBC Romania, cu afaceri estimate la 500 mil. euro in 2009, si-a majorat capitalul social cu 26% prin conversia in actiuni a unei datorii de 65 mil. lei (16 mil. euro) catre compania-mama, potrivit datelor din Monitorul Oficial. Imprumutul intragrup, contractat in noiembrie anul trecut, reprezinta 16% din valoarea datoriilor totale care apar in bilantul pe 2008 al companiei, iar conversia datoriei in actiuni este singura majorare de capital realizata de producator in ultimul an.

Rata dobanzii pentru acest imprumut poate fi estimata la aproape 11% pe an, potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial, cu 2-3 puncte procentuale sub dobanda medie pe piata in acest moment. Reprezentantii Coca-Cola nu au oferit informatii suplimentare despre acest credit.

Multinationalele active pe piata au mizat foarte mult pe credite intragrup pentru finantarea investitiilor in Romania, consultantii explicand acest lucru prin avantajul costurilor reduse.

"In momentul in care o companie se finanteaza din exterior, costul capitalului este mai mare decat daca apeleaza la credite intragrup. Totusi, intervine riscul valutar si la acet tip de credite", afirma Ionut Pascu, Senior Project Manager la Roland Berger Strategy Consultants.