Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 08.03.2010

1. Rata somajului a urcat la 8,3% in februarie: 760.000 de persoane fara loc de munca. Rata somajului a urcat in luna februarie cu 0,2 puncte procentuale, pana la 8,3%, potrivit statisticilor Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM). In total, peste 762.000 de someri erau inregistrati in structurile ANOFM in luna februarie.

2. Salariu mediu net de 1.426 de lei in ianuarie, in crestere cu 5,2% fata de ianuarie 2009. Salariul mediu net din luna ianuarie a fost de 1.426 de lei, in crestere cu 5,2% comparativ cu luna similara a anului 2009, dar in scadere cu 3,5% fata de luna decembrie, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

"In luna ianuarie 2010, in majoritatea activitatilor economice, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat in luna decembrie 2009, cand s-au acordat premii ocazionale (pentru sarbatorile de iarna, prime de vacanta sau de performanta), drepturi in natura si ajutoare banesti din fondul de salarii ori s-au realizat productii mai mari", se arata intr-un comunicat al INS.

Cele mai mari salarii din luna ianuarie au fost inregistrate in transporturi aeriene, cu o medie de 3.184 de lei, iar cele mai mici in confectii, de 809 lei.

3. Acord pentru inca 20 de kilometri intre Guvernul Romaniei si Bechtel. Boc spera sa nu fie concedieri masive. Guvernul si Bechtel vor semna un acord de continuare a lucrarilor la autostrada Transilvania in aprilie, cu achitarea altei transe din datoria fata de companie, partea romana apreciind ca in 2010 vor fi finalizati circa 20 kilometri, iar doua treimi dintre angajatii constructorului vor fi pastrati.

Premierul Emil Boc a avut, luni, o intalnire cu reprezentantii companiei americane Bechtel, constructorul autostrazii Brasov-Bors, denumita "Autostrada Transilvania", acestia dorind sa afle daca Executivul este dispus sa continue in acest an lucrarile la autostrada.

4. Leonard Orban trece de la salariul de 17.000 euro la 1.700 de euro pe luna. Fostul comisar european a fost numit consilier prezidential. Presedintele Traian Basescu a semnat in aceasta dimineata numirea lui Leonard Orban, fratele deputatului PNl Ludovic Orban, in functia de consilier prezidential, acesta urmind sa il sfatuiasca pe presedinte in probleme de afaceri europene.

Orban, 49 de ani, a fost comisar al Romaniei pe probleme de multilingvism in prima echipa a lui Jose Manuel Durao Barroso, el afiliindu-se grupului liberal din PE, ALDE, unde sunt membrii si europarlamentarii romani din PNL.

5. Kazahii de la KazMunaiGaz au luat inca 1,53% din actiunile Rompetrol Rafinare. Kazahii de la KazMunaiGaz au achizitionat astazi de pe Bursa prin intermediul unor tranzactii speciale 1,53% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) in schimbul sumei de 24,3 mil. lei. Intermedierea din partea cumparatorului a fost realizata de BRD Societe-Generale.

In urma acestor tranzactii, kazahii au ajuns sa controleze circa 92% din capitalul companiei.

Tranzactiile kazahilor de la RRC au adus pe Bursa 35 mil. euro, bani straini, in februarie.