Cum ar putea guvernul Boc sa stranga 3 mld. euro pentru investitii

Autor: Andrei Chirileasa 09.03.2010

Privatizarea prin intermediul pietei de capital a principalelor companii din portofoliul statului, prin vanzarea unor participatii minoritare de 20%, astfel incat statul sa ramana in continuare actionar majoritar, ar aduce la buget venituri de peste 3 mld. euro, potrivit calculelor ZF.

Polonia, de exemplu, isi propune sa stranga anul acesta 6,7 mld. euro prin privatizarea unor companii de stat, prin intermediul pietei de capital. La inceputul anului, statul polonez a vandut pe Bursa din Varsovia 10% din actiunile producatorului de cupru KGMH pentru 500 mil. euro.

Unul dintre punctele programului de guvernare al Guvernului condus de Emil Boc pentru perioada 2010-2012 este utilizarea mau buna a pietei de capital de catre autoritati prin: plasarea prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a unor emisiuni de obligatiuni de stat, vanzarea prin mecanismele BVB, prin oferta publica, a unor pachete de actiuni la companii detinute de stat din domeniul energetic si oferte suplimentare de actiuni ale unor societati deja listate la BVB la care statul detine inca actiuni.

Un astfel de punct nu a mai existat intr-un program de guvernare din 2001 incoace, de la Guvernul condus de Adrian Nastase, care propunea utilizarea Bursei in procesul de privatizare a companiilor din sectorul energetic. In ultimii cinci ani au fost listate la Bursa doar doua companii de stat, Transelectrica (in 2006) si Transgaz (la sfarsitul lui 2007).
Vanzarea prin oferta publica a unor participatii minoritare detinute la companii din sectorul energetic ar aduce statului fonduri semnificative. Prin vanzarea unor pachete de 20% din companii precum Hidroelectrica, Romgaz sau Nuclearelectrica, statul ar putea sa atraga interesul marilor fonduri straine de investitii si totodata ar pastra controlul asupra companiilor respective, in care Fondul Proprietatea detine de asemenea participatii minoritare semnificative.

Prin listarea a 20% din Hidroelectrica, cea mai valoroasa companie de stat, la buget ar putea ajunge peste 650 mil. euro, in conditiile in care compania era evaluata la circa 3,29 mld. euro conform anuarului ZF "100 cele mai valoaroase companii din Romania", realizat impreuna cu casa de investitii Capital Partners.
De asemenea, vanzarea prin oferte publice secundare a cate 20% din Transgaz si Transelectrica ar genera venituri de 136 mil. euro, luand in calcul evaluarile actuale de pe Bursa. Din listarile celor doua companii, statul a incasat circa 100 mil. euro.

Potential de peste 3 mld. euro
Cat ar putea castiga statul daca ar vinde participatii minoritare la companiile unde este majoritar
Companie
Valoare oferta (mil. euro)*
Fondul Proprietatea
700
Hidroelectrica
657
Romgaz
559
Nuclearelectrica
360
Compl. Energetic Turceni
138
Transgaz**
129
Electrocentrale Bucuresti
105
Aeroportul Henri Coanda
100
Electrica Muntenia Nord
84
Electrocentrale Craiova
80
Compl. Energetic Rovinari
69
Transelectrica**
65
Electrica Transilvania Sud
55
Electrica Trannsilvania Nord
53
Lignit Oltenia
38
Total
3.192
*Valoarea potentiala a ofertelor a fost calculata la o participatie de 20% din fiecare companie, pe baza evaluarilor din anuarul 100 cele mai valoroase companii din Romania, realizat de ZF in colaborare cu casa de investitii Capital Partners
**La Transgaz si Transelectrica s-a luat in calcul capitalizarea actuala