DNA cere arestarea senatorului Voicu, fost consilier al lui Ion Iliescu. Procurorii il acuza de coruptie si de interventii politice la nivel inalt

Autor: Iulian Anghel 09.03.2010

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar a inaintat ministrului Justitiei Catalin Predoiu solicitarea de a sesiza Parlamentul Romaniei - Senatul, pentru a cere, in conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 172 din Regulamentul Senatului Romaniei, incuviintarea arestarii senatorului Catalin Voicu, potrivit unui comunicat al DNA.

Dosarul lui Voicu, intocmit de procurori are 11 volume continand un numar total de 2.663 file. Parlamentarii nu pot fi arestati fara incuviintarea camerei din care fac parte, potrivit Constitutiei. In acelasi dosar mai sunt cercetati omul de afaceri Costel Casuneanu si judecatorul la Inalta Curte de Casatie, Florin Costiniu.
Voicu este general in rezerva si a fost consilier al fostului presedinte Ion Iliescu, pe vremea cand acesta era la Cotroceni.

Potrivit DNA, Voicu a fost inculpat de procurori, in sarcina sa fiind retinute urmatoarele infractiuni:
- trafic de influenta in forma continuata,
- fals in inscrisuri sub semnatura privata,
- participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii, in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata.

In rezolutiile de incepere a urmaririi penale si in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale procurorii au retinut urmatoarele:
In perioada iulie - septembrie 2009, Catalin Voicu, prevalandu-se de prerogativele ce deriva din calitatea sa de senator, a primit de la un om de afaceri, in doua transe, sumele de 250.000 RON (echivalentul a 60.000 euro) si 200.000 euro, in schimbul interventiei pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea adoptarii unei solutii favorabile societatii comerciale la care omul de afaceri era asociat.
De asemenea, in luna august 2009, Catalin Voicu, a pretins si primit de la un alt om de afaceri suma de 119.000, RON in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti pentru a-i determina sa propuna o solutie favorabila intr-un dosar in care acesta era cercetat pentru fapte de natura penala. Pentru a disimula faptele de coruptie, Catalin Voicu si cumparatorul de influenta au intocmit documente financiar contabile care atesta imprejurari nereale.
In aceeasi cauza, in a doua jumatate a anului 2009, Catalin Voicu a cerut, potrivit procurorilor, "unor persoane cu influenta in sfera politica" sa ii acorde sprijin politic in ocuparea unei functii in Guvernul Romaniei, in schimbul interventiilor sale pe langa magistrati din cadrul Tribunalului Bucuresti si ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea pronuntarii unor hotarari favorabile in care respectivele persoane aveau interese. De asemenea, Catalin Voicu a pretins, arata procurori, unei persoane foloase patrimoniale constand in facilitarea obtinerii pentru firme aflate in sfera sa de interes a unor contracte de achizitii publice la autoritati contractante din judetul Constanta.
La data de 10 decembrie 2009, fata de Catalin Voicu procurorii au dispus urmarirea penala, iar la data de 11 decembrie 2009 s-a pus in miscare actiunea penala sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de trafic de influenta. Ulterior, la data de 22 ianuarie 2010, respectiv la 11 februarie 2010 si 12 februarie 2010, cercetarile au fost extinse, fiind dispusa urmarirea penala fata de Catalin Voicu si sub aspectul celorlalte infractiuni sus mentionate in cererea de incuviintare a arestarii preventive.