Fiecare client al fondurilor de pensii private obligatorii a castigat 73 de lei anul trecut

Ziarul Financiar 09.03.2010

Profitul net obtinut de participantii la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), adica diferenta dintre activul net de la sfarsitul anului trecut si valoarea cumulata a tuturor contributiilor virate, a fost de 362 mil. lei (circa 85 mil. euro) in 2009, potrivit datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Astfel, la sfarsitul anului trecut fondurile de pensii obligatorii aveau active nete de 2,726 mld. lei, in timp ce valoarea cumulata a contributiilor pe care le-au primit in administrare este de 2,364 mld. lei. Aceste fonduri au in prezent peste 4,9 milioane de participanti, ceea ce inseamna ca profitul net obtinut de fiecare participant a fost in medie de 72,8 lei.

"Pentru toata perioada de la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii private obligatorii au obtinut un randament mediu anual de 16,9%, mult superior ratei anuale a inflatiei din aceeasi perioada, care s-a cifrat la aproximativ 5%. In ultimul an (februarie 2009 - februarie 2010), randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor de pe Pilonul II a fost chiar mai mare, de 21,5%, comparativ cu o inflatie estimata la 5%", au declarat oficialii APAPR.

Fondurile au fost lansate in mai 2008, adica in urma cu 22 de luni. In fiecare luna la aceste fonduri se vireaza 2% din salariul brut al fiecarui participant. Sunt obligati sa adere la fondurile de pensii private obligatorii toate persoanele cu varste de sub 35 de ani, aflate la primul loc de munca, dar pot adera si cei cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani. Potrivit legislatiei in vigoare, contributia la fondurile obligatorie trebuie sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale pe an, pana va atinge nivelul de 6%. In 2009 insa Guvernul a decis sa pastreze contributia la nivelul din anul anterior, de 2%, din cauza deficitului in crestere al bugetului asigurarilor sociale. Sumele care sunt virate la fodurile private se scad din cele care merg la acest buget.

"Pe 19 martie 2010, fondurile de pensii private obligatorii vor incasa prima contributie majorata la 2,5% din salariul brut al celor aproape 5 milioane de participanti. In pofida acestei majorari, nivelul contributiei ramane sub calendarul stabilit initial, potrivit caruia nivelul contributiei pe anul 2010 trebuia sa fie de 3%. In cei 2 ani in care Pilonul II a ramas sub calendarul initial de contributii (2009 si 2010), participantii la sistem sufera pierderi totale de 750-800 de milioane de lei, cauzate de decizia autoritatilor de a ingheta nivelul contribuiei in 2009 si de a majora contributia sub nivelul programat in 2010", spun oficialii APAPR.