Garanti Bank: Colaborarea cu GE Money va continua

Autor: Liviu Chiru 09.03.2010

Sucursala locala a Garanti Bank va continua colaborarea pe plan local cu subsidiarele GE Money, desi giganul american General Electric si-a anuntat recent intentia de a iesi din actionariatul grupului turc.

"In Romania nu se schimba nimic, vom merge in continuare mana in mana cu GE Money. Planurile de viitor pentru Romania raman neschimbate", a declarat pentru ZF Murat Atay, directorul general al Garanti Bank Romania.

Turcii sunt in plin proces de autorizare la BNR, pentru a obtine o licenta bancara locala, in conditiile in care acum functioneaza in regim de sucursala. Noua institutie se va numi GE Garanti Bank, iar potrivit planurilor initiale ar trebui sa imbine operatiunile sucursalei locale a Garanti cu cele ale celor trei institutii financiare nebancare detinute de GE Money. Procesul de autorizare la BNR a inceput in urma cu circa un an, finalizarea fiind asteptata in lunile urmatoare.

Atay spune ca Garanti si-a revizuit planul de crestere pentru anul acesta, vizand o dezvoltare mai agresiva. Astfel, reteaua teritoriala urmeaza sa fie extinsa cu 50 de unitati in urmatorii doi ani, ceea ce reprezinta practic o dublare. "Ne-am ajustat strategia pentru ca am avut un rezultat foarte bun anul trecut. Este un moment sa investesti", spune el.

Banca a incheiat 2009 cu o pierdere neta, insa mult mai mica decat se anticipa initial, astfel ca ramane suficient loc pentru investitii. Atay afirma ca in continuare se mentine planul de trecere pe profit in 2011. Soldul creditelor ar trebui sa creasca cu 40% anul acesta, pana la 750 de milioane de euro. Bratul de investitii financiare al gigantului american General Electric a intrat in 2005 in actionariatul Garanti Bank, fiind in prezent al doilea mare actionar al bancii, cu 20,8% din titluri. Holdingul turc Dogus detine un pachet de 30% din actiunile Garanti, iar un pachet reprezentand 49% din titluri este listat la bursa din Istanbul.

Credit Europe scade cu 6% pe active

Credit Europe, filiala locala a grupului controlat de miliardarul turc Husnu Ozyegin, a inregistrat anul trecut o scadere cu circa 6% a activelor, pana la 1,97 miliarde de euro, potrivit datelor prezentate de Onur Sekizyarali, vicepresedinte al bancii pe segmentul corporate, la un seminar organizar de Asociatia Oamenilor de Afaceri Turci din Romania. Credit Europe si-a restructurat costurile operationale anul trecut, reducand numarul de unitati de la 115 la 85, in timp ce numarul de salariati a scazut cu peste 35%, pana la 1.300 de salariati.