Vor reusi proprietarii Celco sa preia integral Socep Constanta?

Autor: Adrian Ionut Cojocar 09.03.2010

Analistii sunt de parere ca oferta proprietarilor producatorului de BCA Celco Constanta pentru preluarea integrala a operatorului portuar Socep Constanta (SOCP) are putine sanse de a fi atractiva pentru investitori, in conditiile in care pretul oferit este apropiat de minimele la care actiunile s-au tranzactionat in ultimii ani pe Bursa.

"Sunt sanse destul de minime pentru ca oferta sa aiba succes, avand in vedere ca au oferit un pret mult mai mic decat cel din piata, astfel ca sunt de parere ca actionarii mici ai firmei nu vor fi interesati. Poate daca ar fi existat tratative cu un actionar mai mare care ar fi vrut sa vanda si nu avea cui sau nu avea lichiditatea necesara vanzarii direct in piata. Probabil ca nici ei nu se asteapta sa aiba succes si au lansat oferta ca sa-si indeplineasca obligatiile fata de CNVM", spune Adrian Danciu, seful departamentului de analiza din cadrul societatii de intermediere Broker Cluj.

Dupa anuntul privind oferta de preluare a Socep la un pret de 0,15 lei/actiune, titlurile operatorului portuar au coborat cu 0,6%, pana la un nivel de 0,171 lei/actiune, in ton cu scaderile inregistrate ieri pe piata.

Celco a intrat in actionariatul Socep in noiembrie 2006, iar in perioada 2007-2008 si-a majorat participatia prin achizitii succesive, ajungand la peste 30%.

Niculae Dusu a afirmat insa mereu ca investitia in Celco este una de portofoliu si ca nu intentioneaza sa preia compania sau sa se implice in managementul acesteia.

La inceputul lunii februarie Celco a mai cumparat 1,5% din Socep de la fondul de investitii Artio Global, depasind astfel pragul de 33% care-i obliga pe verii Dusu sa lanseze oferta de preluare. La baza pretului inaintat in cadrul ofertei Socep s-a luat pretul maxim platit in ultimele 12 luni de zile, respectiv 0,15 lei/actiune, insa Celco a cumparat cele mai mari pachete de actiuni in 2008, la preturi cuprinse intre 0,3 si 0,4 lei/actiune.

"Am lansat oferta in primul rand pentru a ne indeplinii obligatiile legale. Noi consideram ca pretul din oferta este foarte bun si nu cred ca pretul afisat acum in piata este credinta pietei. Aproape un an de zile pretul a fost sub nivelul pe care-l oferim noi in oferta", a declarat Niculae Dusu, proprietarul Celco Constanta.

Niculae si Ion Dusu detin prin intermediul mai multor firme pe care le controleaza 34,5% din actiunile Socep. Un alt actionar important este Stere Samara, tot din Constanta, care a cumparat in 2008 circa 18% din companie, in timp ce SIF Oltenia are o participatie de 9,4%.