Agricola Bacau majoreaza exporturile la 20% din business si se pregateste de cresteri ale vanzarilor

Autor: Diana Tudor Stoica 10.03.2010

Agricola Bacau, cel de-al doilea producator de carne de pasare dupa Transavia Alba Iulia, a majorat procentul destinat exporturilor de la 12% la aproape 20% din productie in primele doua luni si estimeaza pentru 2010 o crestere de 17% in lei a afacerilor fata de cele inregistrate anul trecut.

"Analizele privind comportamentul de consum al romanilor din ultimii ani arata o preferinta tot mai evidenta pentru carnea de pui, o alternativa mai ieftina comparativ cu carnea de porc sau de vita, de exemplu. Astfel ca strategia Agricola Bacau pentru anul in curs are la baza o realitate: piata carnii de pasare este in crestere atat la nivel international, cat si in Romania, iar obiectivul nostru este sa folosim aceasta oportunitate in sensul optimizarii activitatilor din cadrul liniei de business a carnii de pui", a declarat Grigore Horoi, presedintele grupului Agricola Bacau, principalul exportator local de carne de pui.

Sperante pentru un plus de 10% al pietei

Acesta este motivul pentru care in primele doua luni ale acestui an Agricola Bacau a exportat aproape 20% din productia obtinuta, prin inceperea livrarilor catre clienti noi din Marea Britanie, Grecia sau Bulgaria si prin cresterea livrarilor de carne congelata catre pietele vechi (Germania, Olanda, Franta etc.). "In medie, vrem sa crestem procentul canalului export de la aproape 12% in 2009 la 15% in 2010", a completat Horoi.

De asemenea, el estimeaza ca piata locala a carnii de pasare va creste anul acesta cu 10% in valoare comparativ cu anul precedent, cand aceasta s-a ridicat la aproximativ 900 mil. euro. Carnea de pasare este unul dintre putinele segmente ale industriei alimentare care au inregistrat in 2009 un avans al vanzarilor si pentru care sunt previzionate cresteri si in 2010.

"Pentru anul acesta, ne-am bugetat o crestere de aproximativ 17% (in lei a rezultatelor pe grup - n. red.), procent ce poate suferi modificari in conditiile in care piata va accepta cresterile de preturi rezultate din eliminarea subventiei din agricultura", a completat managerul Agricola Bacau, grup de firme care a finalizat anul trecut cu afaceri de 413 mil. lei (circa 98 mil. euro). Peste 70% din acest rulaj au fost realizate de Agricola International Bacau, cea mai mare companie a grupului, care a inregistrat in 2009 venituri de aproximativ 304 mil. lei (72 mil. euro), cu 12,6% mai mari fata de cele realizate in urma cu doi ani.

Restructurare fara disponibilizari

Pentru a putea obtine aceste cresteri, grupul Agricola Bacau a fost restructurat anul trecut pe linii de business, proces care a implicat atat externalizarea unor activitati din cadrul gruplui, disponibilizarea a 350 de angajati, cat si investitii in modernizarea capacitatilor de productie. In plus, in prima parte a acestui an, grupul a finalizat fuzionarea companiilor Salbac Dry Salami (fabrica preparate crud-uscate) si Conagra (fabrica preparate din carne fierte-afumate) intr-o singura companie - Salbac SA.

"Efortul de imbunatatire a rezultatelor si de reducere a costurilor nu poate avea un caracter de «campanie» ; procesul este unul continuu. Scopul acestei fuziuni este, pe de o parte, reducerea de costuri - fara sa fi avut loc disponibilizari, cresterea puterii de negociere si chiar asezarea celor doua subcategorii de produse obtinute la cele doua fabrici intr-o singura categorie, asa cum este perceputa de piata mezelurilor", a explicat Horoi. In plus, producatorul de carne de pasare va extinde anul acesta lantul propriu de magazine cu zece noi unitati in afara judetului Bacau, la 48 de unitati.

Agricola are 11% din piata carnii de pasare

Grupul Agricola Bacau, companie care detine 11% din piata de carne de pasare, este format din companiile Agricola International, Aicbac (achizitia vacilor de lapte), Suinprod (cu activitati in cresterea porcilor), Salbac (o fabrica de preparate din carne fierte-afumate si una de preparate crud-uscate), Europrod (fabrica semipreparate din carne), Agriconstruct (cu activitati in domeniul constructiilor), Comcereal (achizitia de cereale) si Bac Print (cu activitati in tiparire).