Cum vede noul presedinte al PSD relansarea economiei: Desfiintarea cotei unice si mentinerea joburilor de la stat. Cum comentati?

Autor: Doina Anghel 09.03.2010

Noul presedinte al PSD, Victor Ponta, considera ca introducerea cotei unice de impozitare de 16% de catre guvernarea liberala a fost una din cele mai grave erori economice, pentru ca a marit prapastia dintre bogati si saraci.

Ponta spune ca va pleda pentru desfiintarea cotei unice, anuntand ca partidul sau va sustine impozitarea progresiva si pentru pensiile mari. Este pentru prima data cand un nou presedinte PSD a vorbit despre viziunea sa economica, care se dovedeste mult mai de stanga decat ceea ce au sustinut social-democratii si liderul lor Mircea Geoana anul trecut, cand a fost an electoral si alegeri prezidentiale.

Ponta a apreciat ca principala masura pentru reducerea somajului este mentinerea angajatilor in posturi de la stat si nu concedierea lor masiva, asa cum doreste premierul Emil Boc.

"Domnul Emil Boc este croitorasul care vine tot timpul si mai taie 10.000 locuri de munca, 20.000, 30.000. Este o iresponsabilitate si o crima. Pentru noi, cel mai important lucru - ca de-aia suntem partid social-democrat - este un loc de munca. Un loc de munca e sfant. Cum il tinem, ca-i salariul mai mic, ca nu-i mai dam bonusuri pe care altfel le iau sefii de la domnul Adriean Videanu(...) si taiem din alte zone a cheltuielilor bugetare nu de la cheltuielile de personal, asta e optiunea noastra si pentru asta o sa ne batem", a spus Ponta luni seara in timpul unei emisiuni televizate.

Pe langa mentinerea locurilor de munca la stat si desfiintarea cotei unice, presedintele PSD a mai vorbit si despre impozitarea progresiva a pensiilor (taxarea cu 70% a pensiilor de peste 200 mil. lei, a dat Ponta exemplu), insistand ca uniformizarea acestor venituri in functie de contributii, asa cum este prevazut, este o "aberatie".

In prezent, pensiile mai mici de 1.000 de lei nu sunt impozitate, iar ceea ce depaseste acest plafon este taxat cu 16%.

"Incepem deodata si recalculam, facem 1.000 de legi care dupa aia s-a vazut ca sunt proaste cand le pui in aplicare, cand e mult mai simplu (...) impozit diferentiat. Cine are pensie 200 de milioane, o sa plateasca 70% impozit. (...) Deci sa dai afara oameni mi se pare o crima si nu vom fi de acord cu asta, sa pastrezi fictiunea numita cota unica care de fapt in ultimii ani a dus si la cresterea aparatului bugetar, si la polarizarea asta uriasa."

De o impozitare foarte mare a veniturilor a vorbit in urma cu ceva vreme si fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu, el apreciind ca veniturile de peste 10.000 de euro ar trebui taxate cu 80%.

Ponta a mai spus ca nu este de acord cu majorarea TVA, o masura care a fost luata in calcul la Cotroceni, la finele anului trecut, ca masura pentru cresterea veniturilor bugetare.

Ce spun economistii

Liviu Voinea - un economist apropiat de PSD - a fost, de altfel, numit in CA al Eximbank din partea acestui partid - este un adversar al cotei unice de impozitare si sustine ca solutia pentru iesirea din criza nu este neaparat doar revenirea la impozitarea progresiva, dar si alte masuri de deductibilitate pe scara larga a cheltuielilor cu sanatatea si educatia. "Scopul nu este ca impozitarea progresiva sa aduca mai multe venituri la buget, ci sa distribuie resursele mai bine."

Voinea afirma ca ideea de a nu reduce masiv din posturile de la stat este buna, pentru ca salariile acestor angajati se regasesc in consum, iar Guvernul ar trebui sa-si restructureze cheltuielile in ceea ce priveste achizitia de bunuri si servicii.

Pe de alta parte, analistul financiar Dragos Cabat sustine ca mentinerea acestor locuri de munca este o politica antieconomica, pentru ca nu va aduce cresterea calitatii serviciilor publice si va spori coruptia.

"Cat despre revenirea la impozitarea progresiva pot sa va spun ca intr-o democratie ca a noastra orice masura care vizeaza majorarea taxelor este proasta. Cu cat sistemul este mai simplu si transparent, cu atat se reduce coruptia si evaziunea fiscala, iar revenirea la impozitarea progresiva nu ar face decat sa complice lucrurile", a spus Cabat.

El considera ca impozitarea progresiva a pensiilor e o "stupizenie", pentru ca ar insemna ca "taxa suplimentara o plateste tot statul dupa care apoi si-o baga in buzunar", iar solutia ar fi revizuirea sistemului de pensii.

Planul lui Victor Ponta