Exclusiv online - De ce vor Orange si Vodafone acces la firele Romtelecom?

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 10.03.2010

Serviciile internet pentru clientii persoane fizice si, astfel, si posibilitatea de a furniza servicii TV prin tehnologii IPTV, reprezinta motivele interesului afisat de gigantii Orange si Vodafone pentru reducerea tarifului de acces la infrastructura Romtelecom.

Fostul monopol din telefonia fixa ajunge cu infrastructura sa in peste patru milioane de case si sedii de firme - un avantaj pe care Orange si Vodafone il vaneaza pentru a-si putea completa portofoliul cu serviciile pe care le afiseaza in prezent doar RCS&RDS si companiile Deutsche Telekom / OTE in Romania (Romtelecom, Nextgen si Cosmote).

Managerii Orange, spre exemplu, admiteau, intr-un interviu mai vechi pentru ZF, ca aveau in plan sa intre pe televiziunea prin satelit in Romania insa lansarea Dolce din noiembrie 2007 si cresterea agresiva a platformei Romtelecom au dus la abandonarea planurilor.

Managerii Vodafone au fost mai retinuti in declaratii pe aceasta tema, insa acest lucru nu inseamna ca interesul pentru acest subiect nu exista.

Dovada sta faptul ca atat Orange cat si Vodafone au testat in ultimii ani diverse variante de colaborare cu furnizori de servicii TV (UPC si Boom TV), cautand o metoda eficienta de reactie in fata pericolului exercitat de RCS&RDS si Romtelecom/Cosmote.

Un acces ieftin la infrastructura Romtelecom ar putea aduce, in sfarsit, Orange si Vodafone in pozitia de a le oferi clientilor din mai multe localitati pachete de servicii care sa includa si internet fix si, posibil, servicii TV.

Daca Orange si Vodafone au interesul de a determina arbitrul telecom sa reduca la un nivel cat mai mic posibil taxa pe accesul la infrastructura Romtelecom, este de asteptat ca operatorul controlat de OTE si Deutsche Telekom sa lupte impotriva unei asemenea evolutii a situatiei.

Temerile Romtelecom sunt relativ simplu de explicat: Orange si Vodafone au forta financiara, baza de clienti si metodele de marketing necesare pentru a incerca sa-i "fure" baza de clienti existenti, cu oferte mai agresive.

Discutiile de la ANCOM

Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa din Romania, ale carei fire ajung in peste patru milioane de gospodarii si sedii de companii, va fi obligata sa vanda mai ieftin accesul la propria infrastructura, potrivit unui proiect de hotarare al Autoritatii nationale de reglementare in comunicatii (ANCOM).

Orice operator de comunicatii poate solicita si in acest moment acces la infrastructura Romtelecom pentru a oferi servicii de voce si/sau date unui client insa problema o constituie tarifele, care sunt considerate "prea mari".

Un operator poate avea acces "total" sau "partajat" la reteaua Romtelecom, tarifele fiind diferite in functie de acest lucru.

Astfel, in cazul accesului total la firele Romtelecom ANCOM propune ca tariful sa scada de la 8,37 de euro pe luna la 6,67 de euro pe luna.

Ce inseamna acces total la firele Romtelecom? "Operatorul inchiriaza de la Romtelecom perechea de fire metalice torsadate care formeaza bucla locala si o utilizeaza in mod exclusiv, putand stabili in mod independent serviciile de comunicatii electronice pe care le va oferi abonatilor. In acest caz, Romtelecom nu mai furnizeaza niciun serviciu clientului, acesta primeste toate serviciile de la furnizorul alternativ", au explicat pentru ZF reprezentantii autoritatii de reglementare.

In cazul accesului partajat la reteaua Romtelecom, tariful ar urma sa scada de la 4,2 euro pe luna la 1,14 euro pe luna. "In acest caz Romtelecom utilizeaza doar canalul de frecventa joasa (0-4 KHz) pentru furnizarea serviciilor de telefonie (voce), celelalte canale de frecventa putand fi utilizate de un alt operator pentru furnizarea de servicii de comunicatii electronice in banda larga (prin intermediul tehnologiilor xDSL). Al doilea operator nu poate furniza servicii de voce prin respectiva conexiune decat daca foloseste tehnologie VoIP", potrivit expertilor ANCOM.

Arbitrul telecom propune ca trecerea la noile tarife sa fie realizata gradual de Romtelecom. "Pentru ca Romtelecom sa-[i poata ajusta gradual planurile de afaceri, tariful pentru accesul partajat la bucla locala va scadea in trei etape, astfel: incepand cu data intai a lunii urmatoare intrarii in vigoare a deciziei tariful va fi de 3,18 euro/luna, incepand cu data de 1 ianuarie 2011 tariful va fi de 2,16 euro/luna pentru ca, incepand cu data de 1 iulie 2011, acesta sa fie de 1,14 euro/luna".