Ce sunt CDS-urile, instrumentele financiare care au pus pe jar intreaga Europa si care risca sa fie interzise

Autor: Andreea Mioara Neferu 10.03.2010

Instrumentele de tip credit default swap (CDS), care permit transferul riscului de credit, au devenit inamicul numarul unu in Europa, politicienii de pe continent considerand ca reglementarea mai stricta a acestora reprezinta o prioritate chiar si in fata infiintarii unui Fond Monetar European.

Dar ce sunt de fapt aceste instrumente financiare?

"In schimbul unei prime, institutia care vinde un astfel de CDS se obliga ca atunci cand debitorul intra in incapacitate de plata sa acopere pierderile clientului. La nivelul autoritatilor suverane, CDS-urile reflecta de fapt pretul riscului de tara. Cu cat CDS-urile cresc, cu atat costul de finantare al respectivului stat se majoreaza", a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

"In cazul Greciei, CDS-urile au crescut foarte mult si in concluzie a crescut si costul de finantare al unei tari care oricum se confrunta cu o povara mare a datoriei. Piata acestor instrumente este una de tip over-the-counter, nu este reglementata, nu exista cerinte de raportare sau reguli clare, cum este in cazul contractelor de tip futures. Contractele de tip CDS se stabilesc prin intelegere intre parti", a declarat Ionut Dumitru.

Si analistul Dragos Cabat considera ca "CDS-urile, fiind instrumente derivate, nu au aparut in datoria publica a Greciei" si ca, in fapt, obligatiile financiare ale tarii sunt mai mari daca luam in considerare si costul acestora. "Intr-adevar reglementarea lor este necesara, iar solutia la aceasta problema este simpla: trebuie recunoscute in bilant", a precizat Cabat.

Comisia Europeana a salutat initiativa venita din partea Germaniei si a Frantei cu privire la reglementarea mai stricta a instrumentelor derivative de tip credit default swap, scrie The Wall Street Journal. Presedintele executivului european Jose Manuel Barroso a afirmat ca va sustine aceasta idee, chiar pana la interzicerea tranzactiilor cu asemenea instrumente.

Europa ar prefera sa mearga in tandem cu Statele Unite si cu celelalte economii majore, insa este pregatita sa faca demersuri pentru reglementarea CDS-urilor si pe cont propriu, a declarat cancelarul german Angela Merkel.

Valoarea pietei mondiale de CDS-uri se situa la mijlocul anului trecut la circa 36.000 mld. dolari.

CDS-urile pe scurt