Cea mai tare stire din IT - Lucian Peticila, Allview: Facem un mobil cu GPS, 3G si WiFi

Autor: Adrian Seceleanu 11.03.2010

Compania brasoveana a vandut anul trecut 16.000 de telefoane dual-sim si a ajuns la un business de aproape 3 milioane de euro.Visual Fan, companie brasoveana cu afaceri anuale de 3 mil. euro care produce si comercializeaza sub brandul propriu Allview diverse produse electronice, va investi in acest an aproximativ 200.000 de euro in cercetare si dezvoltarea de produse noi, printre care si un telefon mobil dual-sim compatibil cu tehnologiile 3G si Wi-Fi.

"Pregatim un telefon cu navigare, 3G, WiFi, PushMail, Office si o suita de aplicatii prietenoase care permit accesul la platformele de socializare", a declarat pentru ZF Lucian Peticila, directorul general al Visual Fan, fara a oferi detalii privind data estimata a lansarii. "Continuam sa investim si anul acesta in cercetare-dezvoltare, in implementarea unor noi programe software, in instruirea personalului si in modernizarea echipamentelor de lucru. Sursa investitiilor sunt fondurile proprii ale companiei. Bugetul disponibil pentru finantarea activitatilor enumerate mai sus este de 200.000 de euro."

Compania, care s-a lansat pe piata in 2002 comercializand televizoare si DVD-playere sub brandul Allview, a reusit sa ga seasca o nisa prin care sa intre si pe aglomerata piata a telefoanelor mobile, speculand partiĀ­cula ri tatile consumului de servicii telecom ale romanilor: telefoane care functioneaza in acelasi timp cu doua cartele sim, chiar si de la operatori diferiti.

"Anul trecut am vandut peste 16.000 de terminale dual SIM. Pe piata autohtona vanzarile de terminale au crescut cu 25% fata de anul 2008, iar parteneriatele cu distribuitorii din Olanda si Portugalia ne-au adus de asemenea venituri considerabile la sfarsitul anului 2009", a spus managerul Visual Fan, adaugand ca anul trecut incasarile firmei romanesti au avansat cu 10%. "Pentru 2009 estimam venituri in crestere cu aproximativ 10% fata de 2008. Rezultatele obtinute anul trecut sunt, in principal, rodul activitatii de cercetare-dezvoltare, iar cresterea inregistrata se datoreaza dezvoltarii de noi produse."

Compania vinde si playere DVD, sisteme de navigatie GPS si televizoare, insa in prezent telefoanele mobile aduc cele mai mari venituri companiei, spune Lucian Peticila. Compania si-a facut loc pe piata profitand de concurenta redusa pe segmentul dual sim, dar si prin preturi agresive (pornind de la 249 de lei) si o perioada de garantie de trei ani pentru terminale. Telefoanele sunt produse in China dupa specificatiile cerute de firma brasoveana. In Romania se vand anual peste patru milioane de telefoane mobile, potrivit estimarilor de pe piata.

Cel mai scump terminal din portofoliul Visual Fan are ecran touchscreen, conectitivitate Wi-Fi, la un pret retail de aproximativ 200 de euro. Mobilul F1 X-perience Dual SIM, cu un ecran de 3 inci, include conectivitate WiFi, posibilitatea de a receptiona posturi TV Analog cu posibilitate de inregistrare, camera foto de 3,2 MP si acces la platforme de socializare precum Facebook, Twitter sau Yahoo!.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, compania este detinuta integral de Camelia Cotuna, 36 de ani, din Brasov. Visual Fan a inregistrat in 2008 un profit net de 44.000 de euro, la afaceri de 2,4 milioane de euro.