„Este soare in programul «Rabla». Batem toate recordurile in 2010”

Autor: Bogdan Alecu 10.03.2010

Ministerul Mediului va suplimenta cu inca 50.000 de tichete valorice programul pentru innoirea parcului auto, ajungandu-se la un total de 110.000 de vouchere sau rable casate, dupa ce in primele trei saptamani de la demararea "Rabla" au fost epuizate toate voucherele destinate persoanelor fizice.

"Anul acesta, in trei saptamani de la demararea programului «Rabla» am casat peste 32.000 de masini, adica la fel de multe ca in intreg anul 2009. Saptamana viitoare printr-o hotarare de guvern se va mari numarul de tichete cu inca 50.000 de vouchere, echivalentul a 190 de milioane de lei (45 mil. euro - n.r.). (...) Vremea este buna in ceea ce priveste programul «Rabla». Este soare si speram sa batem toate recordurile in acest an", a declarat Laszlo Borbely, ministrul mediului.

Pentru noile vouchere se ia in calcul reducerea termenului de valabilitate de 3 luni de la eliberare, fata de data de 23 noiembrie in prezent, pentru a descuraja specula. Potrivit ministrului mediului, multi dintre cei care au cumparat acum vouchere doresc sa le pastreze pana aproape de finalul programului, pentru a incasa un pret mai mare pe acestea.

Doar 1.830 de masini vandute

In conditiile in care au fost casate peste 32.000 de rable prin intermediul programului, in primele trei saptamani s-au achizitionat efectiv aproape 1.830 de autoturisme. "Marcile masinilor achizitionate prin program le vom cunoaste numai in data de 25 a fiecarei luni, atunci cand sunt trimise voucherele spre decontare, alaturi de facturi", a subliniat Gheorghe Popescu, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu.

Programul "Rabla" pentru tractoare va demara pe data de 20 martie, oferindu-se o prima de casare de 17.000 de lei (aproximativ 4.000 de euro), valoare care insa nu poate depasi 50% din pretul tractorului nou. Spre deosebire de automobile, la achizitia unui tractor se va putea utiliza un singur voucher, care nu va fi transmisibil.

Pentru persoanele juridice mai sunt rezervate in prezent 1.000 de vouchere, potrivit oficialilor din Ministerul Mediului, fiind in prezent cereri pentru achizitia a 300 de masini noi de catre firme.

Din 2011 este posibila ca taxa de poluare in forma actuala sa fie modificata, potrivit Ministrului Mediului. Taxa a revenit de la 1 ianuarie si pentru automobilele cu motoare Euro 4 si sub 2,0 litri capacitate cilindrica, revenire care a dus la o scadere de 85% a inmatricularilor de masini in ianuarie, la aproximativ 2.100 de unitati.

"Analizam pana in iunie daca vom modifica sau nu taxa de poluare incepand cu 1 ianuarie 2011. Am stabilit luna iunie ca sa oferim pietei un avans de jumatate de an inainte de modificarea efectiva a taxei", a subliniat Laszlo Borbely.

Pe langa programul "Rabla", in termen de doua luni Ministerul Mediului va demara si programul "Casa Verde", prin intermediul carora persoanele fizice isi vor putea inlocui sau completa sistemele clasice de incalzire a locuintei cu sisteme care utilizeaza energie regenerabila.

"In termen de o luna vom finaliza toate aspectele legate de desfasurarea programului «Casa Verde» din acest an. Bugetul preconizat este de 310 mil. lei, la care se pot adauga alte 300 mil. lei din credite. Exista deja un portofoliu de 400 de firme agreate", a subliniat Borbely.