Guvernul reduce numarul declaratiilor fiscale si permite firmelor sa achite principalul datoriei

Autor: Adriana Rosoga 11.03.2010

Premierul Emil Boc spune ca guvernul va permite companiilor sa achite cu prioritate principalul unei restante la bugetul de stat, si nu penalitatile aferente datoriei.
"Vom permite plata principalului, nu a accesorului atunci cand achitati o datorie la fisc. In prezent, practica este ca ai o datorie si platesti in primul rand din panalitati, iar principalul datoriei merge in continuare si produce penalitati, ceea ce duce la insolventa. Acum vom da posibilitatea ca in momentul in care mergi sa platesti o datorie, sa nu existe obligatia de a taia doar datoria din penalitati, ci din datoria principala, pentru ca aceea este producatoare in continuare de penalitati", a spus Emil Boc, in cadrul unei conferinte.

El a mai adsaugat ca se lucreaza si la reducerea numarului de declaratii fiscale pe care firmele trebuie sa le depuna lunar. "Stiu ca o firma are in prezent de depus 24 de declaratii fiscale lunar. Am creat o echipa de lucru pentru simplificarea procedurilor si reducerea numarului de declaratii", mai spune Boc.
Guvernul analizeaza si posibilitatea introducerii unui mecanism de compensare a TVA-ului care trebuie achitat de catre o firma cu restantele pe care aceasta le are de incasat de la stat din rambursarea TVA.