UPDATE: Vanzarea eurobondurilor romanesti de 1 mld. euro a inceput. Randamentul este de 5,25%

Autor: Mihaela Claudia Medrega 11.03.2010

Subscrierea emisiunii de eurobonduri lansate de Romania a inceput in aceasta dimineata, iar cererea din partea investitorilor este ridicata in conditiile in care statul plateste un diferential de 275 de puncte de baza (2,75 puncte procentuale) peste indicatorul pietei pe maturitatea de cinci ani, randamentul ajungand astfel la 5,25% pe an.

"Romania ofera o prima peste valoarea cotatiilor CDS (credit default swap - n.r.) de 210 - 220 puncte de baza astfel ca titlurile sunt atractive. Cel mai probabil subscrierea se va inchide astazi", spun un dealer.

Statul nu a anuntat suma exacta pe care intentioneaza sa o atraga, insa cel mai probabil aceasta se va ridica la 1 mld. de euro. Maturitatea eurobondurilor este de cinci ani.

Oficiali din Ministerul Finantelor si BNR au derulat in aceasta saptamana roadshow-ul pentru emisiunea de eurobonduri in principalele centre financiare din Europa.
Cea mai recenta emisiune de eurobonduri a fost lansata de Romania in vara anului 2008. Atunci subscrierea a durat circa doua -trei ore, perioada in care au fost stranse circa 1,3 mld. euro din care au fost acceptate 750 mil. euro.

Dobanda anuala (cuponul) a fost stabilita la 6,5%, iar randamentul a fost de 6,69%, spread-ul fiind de 13 puncte de baza sub marja de incredere alocata Romaniei pe pietele internationale. Ordinele de achizitie acceptate au venit in 2008 din partea a circa 60 de investitori. Grecii, investitori traditionali in euroboonduri romanesti, au subscris atunci circa 30% din suma.

Prima de risc pentru Romania peste dobanda de referinta era in primavara anului 2008 de 272 de puncte de baza (2,7%) , dar in ziua emisiunii s-a inregistrat o comprimare a marjei pana la 170 de puncte.
La emisiunea anterioara, din 2003, Finantele imprumutasera 700 mil. euro pe sapte ani la o dobanda de 5,75% pe an.