Cristina Zevedei, sefa autoritatii care gestioneaza fonduri de 4,2 mld. euro pentru resurse umane, vine la seminarul ZF din 25 martie. Puneti aici intrebarile legate de accesarea fondurilor europene

Ziarul Financiar 14.03.2010

Cristina Zevedei, directorul general al autoritatii de management care gestioneaza cele 4,2 miliarde de euro pentru resurse umane, va participa pe 25 martie la conferinta "ADN-ul oamenilor pe care trebuie sa ii pastrezi in companie pentru a iesi cu bine din criza", organizata de Ziarul Financiar.

Puneti aici intrebarile legate de accesarea fondurilor europene.

Intrebare: "Detin o societate de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate. In fiecare an trimit 500 persoane la munca in Spania. Odata ajunsi acolo acestia urmeaza cursuri de formare profesionala in urma carora obtin un certificat de calificare . Toate aceste cursuri se fac cu fonduri U.E. Intrebarea mea este daca se pot accesa fonduri pentru ca aceste cursuri sa fie urmate in Romania. Va multumesc." - Budaca Vasile.

Raspuns: In cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) exista mai multe Domenii Majore de Interventie referitoare la cursuri de formare profesionala.

Pentru a elabora un proiect in cadrul POSDRU trebuie sa verificati daca indepliniti criteriile de eligibilitate in privinta aplicantului, a grupului tinta, a activitatilor si a cheltuielilor aferente acestor activitati.

Concret, ne scrieti ca detineti o societate de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate, dar nu precizati daca firma este inregistrata in Romania sau in alta tara UE. In cazul in care firma nu este inregistrata in Romania, aceasta nu poate fi solicitant al unei finantari POSDRU, ci doar partener al unei persoane juridice inregistrate in Romania care aplica pentru o finantare POSDRU.

In ceea ce priveste grupul tinta, nu este limpede daca persoanele pentru care doriti sa organizati cursuri de formare profesionala sunt angajatii firmei dvs., ai altor firme sau sunt someri. De asemenea, este important daca sunt angajatii unei firme inregistrate in Romania. Daca sunt angajatii unei firme inregistrate in alta tara membra UE nu pot constitui grup tinta al unui proiect POSDRU, deci nu puteti solicita finantare pentru pregatirea lor profesionala.

Asa ca va enumeram mai jos posibilitatile pe care le aveti, urmand sa alegeti dvs. varianta potrivita.

1. In prezent, in cadrul ajutorului de stat, este inca deschisa (pana in 31 martie) o linie de finantare (Cerere de propuneri de proiecte nr.76 - "Calificarea/recalificarea angajatilor proprii") care permite intreprinderilor inregistrate in Romania sa ceara suport financiar pentru organizarea de cursuri de formare pentru angajatii proprii. In cazul in care doriti sa aplicati pentru un proiect cititi cu atentie si detaliile prezentate in Ghidul Solicitantului la adresa http://www.fseromania.ro/images/downdocs/gs_ajutor_stat_si_minimis_2009.pdf

2. Pentru formarea/perfectionarea profesionala a angajatilor, in cadrul POSDRU mai exista doua Domenii Majore de Interventie. In cadrul acestor DMI-uri pot depune cereri de finantare furnizori autorizati de formare profesionala, persoane juridice inregistrate in Romania.

Avem rugamintea sa urmariti site-ul nostru, www.fseromania.ro, pentru a fi la curent cu data la care vor fi lansate, in cursul acestui an, cereri de propuneri de proiecte in cadrul acestor DMI-uri. De asemenea, in momentul lansarii cererilor de propuneri de proiecte, pe www.fseromania.ro vor fi postate si ghidurile aferente in cadrul carora veti gasi detalii despre modul de completare si transmitere a cererilor de finantare.

A. Domeniul Major de Intervenţie 2.3 - Acces şi participare la formare profesionala continua (FPC)

B. Domeniul Major de Intervenţie 3.2 - Formare şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii

Potenţialii beneficiari pot avea parteneri transnaţionali din state membre UE.

Pentru detalii despre eveniment si inscrieri click aici.

Puneti in caseta de comentarii intrebari legate de accesarea fondurilor europene pentru resurse umane. Va raspunde Cristina Zevedei.