Cat il va costa pe un angajat mentinerea plafonului de contributie la pensiile private

Ziarul Financiar 11.03.2010

Daca numarul de participanti la al doilea pilon (pensii private obligatorii) a depasit asteptarile pe care le-a creat contextul din piata, plafonarea contributiei la 2% a dat peste cap planurile administratorilor. "Decizia de a nu creste contributiile la 2,5%, asa cum era stabilit in calendarul initial, va duce la pierderi de 800 de milioane de lei pentru intervalul 2009-2010. Este vorba despre pierderi pe care le vor resimti participantii atunci cand va veni momentul sa incaseze banii", sustine Emilia Bunea, directorul general al ING Fond de Pensii.
Calculele administratorilor arata ca, daca s-ar fi respectat calendarul initial, activele nete ale fondurilor, pentru pilonul al doilea, ar fi putut ajunge la 2,7 miliarde de lei in 2009 si la 5,4 miliarde de lei in 2010. De asemenea, daca nu s-ar fi inghetat contributia in 2009, sumele virate fondurilor de pensii private obligatorii ar fi fost de 1,6 miliarde de lei, fata de 1,3 miliarde de lei colectati in cele din urma.

Potrivit Emiliei Bunea, daca s-ar fi respectat calendarul initial de marire progresiva a contributiei, o persoana cu un salariu mediu si care a inceput sa contribuie la 35 de ani ar fi avut la pensionare cu 6.800 de lei mai mult in contul personal la pensie.

Cititi mai multe pe www.businessmagazin.ro