Secuiana muta o parte din productia de pantaloni in Egipt. Cum comentati?

Autor: Laurentiu Cotu 11.03.2010

Producatorul de confectii Secuiana din Covasna si-a bugetat in acest an o cifra de afaceri de 25 mil. lei (circa 6 mil. euro), nivel similar cu cel din 2009, an in care compania a inchis mai multe magazine care nu aduceau profit si a concediat peste 340 de angajati, adica jumatate din personal.

Una dintre cele mai importante masuri pe care producatorul le va lua in acest an pentru reducerea costurilor este mutarea unei linii de productie in Egipt, model practicat in ultimii ani de marii retaileri internationali, care alegeau Romania pentru productie datorita fortei de munca ieftine.

"Vom transfera o linie de productie a pantalonilor in Egipt. Avem un parteneriat cu o firma din Egipt pentru productia de confectii, insa ramane sa vedem care va fi volumul exporturilor sau capacitatea de productie", a declarat Dobra Laszlo, directorul general al Secuiana.

La inceputul anului, reprezentantii Secuiana au anuntat ca vor demara in parteneriat cu firma Glass Co. For Ready Made Garments din Egipt productia de articole de imbracaminte pentru pietele din Europa si SUA, fara a preciza insa la acea data unde vor fi fabricate noile produse.

"Rezultatele financiare din anul trecut nu sunt inca definitivate, insa cifra de afaceri obtinuta va fi cu 18%-23% mai mica decat cea din anul precedent. In 2010 speram sa mentinem nivelul realizat anul trecut, chiar daca in primele doua luni ale anului vanzarile Secuiana au scazut cu 20%-25% fata de aceeasi perioada a anului 2009", a spus Dobra Laszlo.

Anul trecut fabrica de confectii din Covasna si-a diminuat productia cu 30%, dupa ce o companie olandeza, unul dintre principalii clienti, a hotarat sa micsoreze comenzile cu 86%, mutand activitatea in Republica Dominicana.

"Exista in continuare probleme legate de scaderea puterii de cumparare a clientilor nostri din cauza crizei financiare. Colaboram in continuare cu firme din Franta, Germania si Grecia pentru care producem in sistem lohn. Ponderea exportului in lohn a fost in continua scadere in 2009, astfel ca aproximativ 30% din productia realizata anul trecut a fost pentru piata externa", a spus Dobra Laszlo.

Capacitatea anuala de productie a firmei din Targul Secuiesc este de aproximativ 200.000 de pantaloni si 30.000 de camasi pentru barbati, articolele Secuiana fiind comercializate pe piata interna sub brandul Adam's. Anul trecut compania detinea 26 de magazine proprii si cinci unitati in franciza.

Firma face parte din grupul Secuiana din Targu-Secuiesc alaturi de producatorii de textile Seconf SA si S'mode SA si compania de transport Secuiana Trans. Principalii producatori de textile pe piata locala sunt Rosko Textil din Arad, Rifil Savinesti, Alison Hayes sau Iasitex.