MKB Romexterra si-a redus pierderea la 9,5 mil. euro

Autor: Liviu Chiru 11.03.2010

MKB Romexterra, un jucator de talie mica detinut indirect de grupul german Bayern LB, a inregistrat anul trecut o pierdere neta de 40,3 milioane de lei (9,5 mil. euro), in scadere cu 39% fata de pierderea din 2008. Calculata in euro, pierderea a fost la jumatate fata de cea din anul anterior.

Pierderile au fost generate de cheltuielile mari facute pe fondul deteriorarii portofoliului de credite, in timp ce rezultatul operational a fost pozitiv. Cheltuielile nete pentru deteriorarea creantelor s-au ridicat anul trecut la 72 de milioane de lei (17 mil. euro), in scadere usoara fata de anul precedent.

Banca a demarat anul trecut un proces de restructurare, prin care urmareste sa isi curete bilantul de creditele neperformante, pentru a-si relansa operatiunile in zona de retail - persoane fizice si firme de mici dimensiuni.

In paralel a fost demarat un plan de ajustare a cheltuielilor operationale, care presupune inchiderea de unitati si disponibilizarea de salariati. Si conducerea bancii a fost schimbata complet in ultimul an, postul de director general fiind preluat recent de Dan Sandu, care l-a inlocuit astfel pe Adrian Radu, dupa expirarea celui de-al doilea mandat.

Anul acesta banca va trece si printr-un proces de rebranding, urmand sa renunte la numele Romexterra. Cel mai probabil noul nume va fi MKB Romania, pentru a sublinia apartenenta la grupul maghiar MKB, o filiala a Bayer LB.

Pe parcursul anului 2009 activele MKB Romexterra au coborat cu 17% in lei, pana la 2,41 miliarde de lei (571 mil. euro). Scaderea a fost determinata de contractia soldului creditelor acordate clientilor, care a coborat cu 26% in lei, pana la 1,3 miliard de lei (322 mil. euro). Pe partea de pasive scaderea s-a reflectat in diminuarea fondurilor atrase de la alte banci. In schimb, Romexterra si-a majorat usor soldul depozitelor atrase de la clientela, la 1,22 miliarde de lei (289 mil. euro).