Procesatorul RomCard este scos la vanzare

Autor: Liviu Chiru 11.03.2010

RomCard, cel mai vechi jucator de pe piata locala de procesare a tranzactiilor cu carduri, detinut de BCR, BRD, Raiffeisen si UniCredit Tiriac este in prezent in proces de vanzare, potrivit unor surse din piata financiara.

"Aceasta nu este o activitate de baza pentru o banca si de aceea s-a luat decizia de a vinde compania. Intentia este de a gasi un cumparator care sa poata pastra aceeasi calitate a serviciilor, de aceea nu ne grabim in acest proces", au declarat pentru ZF surse din actionariatul RomCard.

Grupul BCR controleaza 40% din actiunile companiei, prin intermediul bancii BCR si al companiei Financiara SA, care au fiecare cate un pachet de 20% din titluri. Celelalte trei banci au, de asemenea, pachete egale, de 20% din actiuni.

"Societatea a avut profit substantial in toti anii si sunt perspective de dezvoltare in continuare in acest domeniu", spune Marian Mitroi, directorul general al RomCard. El nu a dorit sa comenteze pe tema vanzarii companiei.

RomCard are exclusivitate in prezent pe zona de procesare a tranzactiilor de tip e-commerce (plati cu cardul la comercianti on-line), fiind singurul jucator cu certificare 3D-Secure din partea Visa si MasterCard. Compania colaboreaza cu 11 banci pe zona de e-commerce. De asemenea, are exclusivitate in zona de lupta antifrauda, gestionand pentru banci bazele de date cu informatii. In ceea ce priveste procesarea tranzactiilor, cota sa de piata a fost insa erodata de intrarea unor jucatori noi pe piata, precum Provus, Paynet sau Inform Lykos.

"Pe zona de e-commerce am inregistrat dublari anul trecut, chiar pe fondul crizei economice. Numarul de tranzactii a crescut cu 99%, pana la 1,24 milioane, iar valoarea acestora a urcat cu 72%, la 92,8 milioane de euro", mai spune Mitroi.

El afirma ca este insa greu de calculat o cota de piata generala, in conditiile in care compania ofera multe tipuri de servicii, dar si functioneaza ca o interfata cu organizatiile internationale de plata Visa si MasterCard.