Bancpost a avut o pierdere de 73 mil. euro dupa contabilitatea locala

Autor: Razvan Voican 11.03.2010

Bancpost, subsidiara locala a grupului elen EFG Eurobank, a incheiat anul trecut cu o pierdere neta de peste 73 mil. euro conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS). Potrivit unor surse bancare, este cea mai mare pierdere financiara inregistrata in 2009 de vreuna dintre bancile de pe piata.

In total, 20 din cele 42 de institutii de credit au inchis anul cu pierderi.

Criza economica a afectat Bancpost mai mult decat pe alti jucatori, in conditiile in care banca avusese probleme de profitabilitate si in 2008, inainte sa loveasca socul creditelor neperformante, si inca nu se consolidase dupa mai multe restructurari.

Primul trimestru din 2009 a adus o pierdere de circa 4 mil. euro chiar si dupa standardele internationale de raportare financiara, care permit o provizionare mai putin costisitoare decat in cazul regulilor cerute de BNR.

In urma eforturilor de reducere a costurilor operationale, Bancpost a reusit in trimestrul al patrulea sa inregistreze un profit net de aproape 45 mil. euro in RAS, fara a putea totusi sa acopere pierderea acumulata in primele noua luni.

In cursul anului trecut numarul angajatilor a fost redus cu peste 400, pana la 3.500, si au fost inchise circa 10 unitati, ajungand in prezent la 286. In 2007 banca avea ca obiectiv sa ajunga la 370 de unitati, grecii axandu-se la vremea respectiva pe cresterea cotei de piata, nu pe profit.

Criza a dat peste cap planurile, astfel ca banca a apelat anul trecut si la solutia trimiterii angajatilor in concediu fara plata pentru reducerea cheltuielilor cu salariile.

Cu toate ca au injectat zeci de milioane de euro in Bancpost pentru consolidarea capitalului in pas cu deteriorarea portofoliului de credite, grecii de la EFG Eurobank nu au reusit sa conduca o strategie de eficientizare a bancii desi anul trecut au preluat integral controlul, cumparand toate participatiile SIF-urilor.

Grupul elen a intrat in urma cu aproape 10 ani in actionariatul Bancpost, in 2006 a ajuns la peste 77% din actiuni, si in timp a construit un intreg grup financiar in jurul bancii. In pofida mai multor runde de restructurare, a schimbarilor de management si a obiectivelor ambitioase de a urca in top 3, Bancpost a ajuns in 2009 pe pierdere si a coborat pe locul 9 in clasamentul activelor, cu o cota de 4,4% din piata. Anul trecut a inregistrat active de aproape 3,5 mld. euro, in scadere cu circa 200 mil. euro fata de 2008, in con ditiile in care a recurs la vanzarea de credite.

Bancpost este singura fosta banca de stat de pe piata care a inregistrat un asemenea declin dupa privatizare.