Preturile imobiliarelor din China au scapat de sub control

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 11.03.2010

Preturile din sectorul imobiliar chinez au inregistrat luna trecuta cel mai alert ritm de crestere din ultimii doi ani in pofida eforturilor guvernului tarii de a tempera avansul pietei, pe fondul temerilor privitoare la aparitia unui bubble imobiliar, scrie Financial Times.

Preturile proprietatilor comerciale si rezidentiale din cele mai mari 70 de orase din China au urcat cu 10,7% in februarie fata de aceeasi luna a anului trecut, dupa ce avansasera cu 9,5% in ianuarie 2009 fata de ianuarie 2008, conform datelor publicate de biroul chinez de statistica.

De la inceputul anului, autoritatile din Beijing au luat o serie de masuri menite sa tempereze cresterea puternica a preturilor proprietatilor, mai multi oficiali avertizand cu privire la cresterea accelerata a acestora si la aparitia unor bubble-uri pe unele piete.

Analistii spun ca preturile proprietatilor rezidentiale au avansat considerabil, acestea preocupand in cea mai mare masura guvernul pentru ca au un impact direct asupra vietii chinezilor.

Gu Yunchang, secretar general al Asociatiei Imobiliare Chineze, estimeaza ca preturile locuintelor din China au avansat in medie in 2009 cu peste 22%. Totusi, biroul de statistica a publicat date luna trecuta ce indicau o crestere a pretului mediu de vanzare de numai 1,5% peste echivalentul din 2008.

"Cand am vazut cifra m-am indoit si am crezut ca au pus gresit virgula", a declarat Gu.

Guvernul incearca sa contracareze speculatiile fara sa afecteze piata. "Guvernul nu poate exercita presiuni prea mari asupra pietei imobiliare din cauza rolului crucial jucat de aceasta in cadrul economiei", arata Gu.

Cresterea preturilor din sectorul imobiliar starneste ingrijorare si in Hong Kong, cu un posibil impact in cadrul alegerilor. Magnatii locali din cadrul sectorului imobiliar au renuntat la opozitia fata de un program de achizitie de locuinte subventionat de catre guvern.