Ministrul Videanu spune una, ANRE spune alta: Bomba cu gaz: trebuie sau nu dublat pretul gazelor din productia interna?

Autor: Roxana Petrescu 12.03.2010

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) spune ca alinierea pretului gazelor naturale din productia interna la pretul gazelor din import nu este o obligatie impusa Romaniei de catre Comisia Europeana, in prezent pretul la care cei doi producatori locali Petrom si Romgaz isi vand gazele fiind de doua ori mai mic fata de cel din import. Gazele de import costa circa 330 de dolari pe 1.000 mc, iar cele din productia interna, circa 165 de dolari.

Aceste declaratii vin in contextul in care la sfarsitul anului trecut ministrul economiei Adriean Videanu a declarat ca pana in martie 2010 Romania va prezenta Comisiei Europene un program privind cresterea treptata a pretului la gazele din productia interna pana la nivelul celui din import pentru ca "saptamanal inregistra comunicari de la Comisia Europeana pentru liberalizarea pretului la gaze". Videanu spunea la acea vreme ca deja au fost incepute discutii cu Petrom si Romgaz pe aceasta tema.

"Alinierea pretului gazelor naturale din productia interna la pretul gazelor naturale din import nu este o obligatie impusa tarii noastre prin reglementarile Comisiei Europene in domeniu sau prin prevederile Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Potrivit reglementarilor europene in domeniu, pretul de vanzare al gazelor naturale din productia interna trebuie sa acopere costurile de productie, conditie respectata prin legislatia nationala in vigoare", spun reprezentantii

ANRE, in conditiile in care in ultimii ani autoritatile locale au amintit de mai multe ori necesitatea alinierii pretului la gaze ca urmare a prevederilor europene.

Situatia de incertitudine ii afecteaza atat pe cei doi mari producatori locali care au nevoie de fonduri mari pentru investitii, cat si pe consumatori care se tem de noi scumpiri pe fondul crizei si care se confrunta cu imposibilitatea de a-si face bugete pentru 2010.

"Graficul de aliniere trebuie prezentat pana in luna martie a acestui an, insa pana la aceasta data nu exista date din partea Ministerului Economiei sau ANRE privind strategia pe care o au in vedere. Consideram ca liberalizarea acestor preturi in conditiile actualei crize economice ar reprezenta o noua lovitura adusa producatorilor autohtoni", spun reprezentantii Pro BCA, asociatia producatorilor de BCA din Romania, care amintesc la randul lor de angajamentele luate de Romania in fata Comisiei Europene privind alinierea pretului la gaze.

Pe de alta parte, producatorii de gaze spun ca masura ar fi una bine-venita pentru ca ar debloca fonduri mari ce ar putea fi utilizate in investitii in explorare si productie.

Petrom, cea mai mare companie din Romania care asigura circa jumatate din productia nationala de gaze, a spus recent ca poarta de cinci ani discutii cu autoritatile privind alinierea pretului din productia interna la cel din import. Atat Romgaz, cat si Petrom isi vand gazele la un pret recomandat de ANRE, mult mai mic fata de cel din import.

"In piata gazelor trebuie sa prevaleze principiile de piata rezultate in urma jocului intre cerere si oferta. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu face altceva decat sa reglementeze un pret care este liber, incalcand astfel regulile pietei si directivele europene", a spus recent Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom.

Potrivit ANRE, singurul document intern care face referire la procesul de aliniere a pretului gazelor naturale din productia interna la pretul gazelor naturale din import este Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2007-2020, fara a se asuma insa un calendar exact de aliniere a preturilor.

Mai mult, ANRE spune ca pretul gazelor naturale din productia interna nu este unul impus prin reglementari.

"Pretul de productie al gazelor naturale din productia interna este stabilit de catre producatori", mai spune ANRE.

In ceea ce priveste preturile la gaze pentru populatie, care sunt stabilite de catre ANRE care ia in calcul mai multi factori, premierul Emil Boc a declarat ieri ca politica ANRE este de a mentine pretul gazelor pe tot parcursul acestui an, desi cererile din partea furnizorilor de gaze sunt de a fi aplicata o crestere de pret de la 1 aprilie.

"Politica ANRE este sa nu creasca pretul la gaze in 2010, eu nu am primit o alta informatie. ANRE este cea care dirijeaza activitatea, dar eu nu am o alta informatie", a spus Boc, citat de Mediafax. In luna ianuarie, secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban declara ca pretul gazelor naturale va creste in luna aprilie, iar persoanele cu o situatie materiala dificila vor fi sprijinite la plata facturii.

Misterul alinierii: Cine are dreptate