De ce se va scumpi zaharul in acest an

Ziarul Financiar 13.03.2010

Pretul zaharului brut la bursele internationale a ajuns la un maxim istoric, iar costurile de rafinare ale fabricilor romanesti cresc galopant. Astfel, pretul la zahar are toate sansele sa creasca, pentru ca pretul de bursa al zaharului nerafinat este mare, sustine Ioan Armenean, director general al fabricii Zaharul Ludus.

Un pret mai mare al materiei prime - melasa sau zaharul brut - ce se prelucreaza in fabricile din tara se va transfera la raft, in pretul final. Pe de alta parte insa, fabricile europene pot invada piata cu produse mai ieftine decat zaharul produs local, astfel incat fabricile autohtone sunt prinse de cele doua constrangeri de pret ca intr-o menghina. "Incepand din acest an nu mai avem nicio facilitate pentru a cumpara zahar brut din Brazilia, rafinariile fiind nevoite sa cumpere la pretul pietei zahar din tarile APC (Africa, Pacific, Caraibe)", declara directorul general al Zaharul Ludus.

Cititi mai multe despre factorii care ar urma sa duca la scumpirea zaharului pe www.businessmagazin.ro