Anunturile de dividende au trezit Bursa. Brokerii se asteapta la cresteri

Autor: Vlad Anastasiu 14.03.2010

Pentru aceasta saptamana brokerii se asteapta la aprecieri in piata, pe o volatilitate si o lichiditate in crestere, in conditiile in care majoritatea companiilor au inceput sa anunte propunerile de dividende pentru anul trecut. In continuare sunt asteptate cresteri pe titlurile din sectorul chimic, pe fondul majorarii subventiilor din agricultura, iar tehnic, indicele BET are un potential de crestere de aproape 15%, urmatorul prag de rezistenta fiind apreciat la 6.400 de puncte. Vineri indicele a inchis in crestere, cu un avans de 1,2%, depasind nivelul de 5.600 de puncte.

"Tehnic vorbind, trendul pe indicele BET se pastreaza in continuare pe crestere din moment ce a reusit sa depaseasca rezintenta de la 5.300 de puncte. Urmatorul prag important de rezistenta este undeva la 6.400 de puncte, astfel exista potential. Cresterea va fi sustinuta in special de societatile care vor acorda un dividend cu un randamnet bun, peste media pietei", a explicat Ovidiu Serdean, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest, din Arad.

Societatile financiare au revenit in sedinta de vineri pe plus, cu o apreciere pe indicele de profil de peste 2,7%, marcand astfel cea mai mare crestere din piata la nivelul indicilor. Cea mai mare apreciere la aceasta categorie a fost inregistrata de titlurile SIF Oltenia (SIF5), de peste 3,1%, pe un rulaj care a depasit 9,2 mil. lei, mult peste media tranzactiilor din ultimele doua saptamani.

"Interesul mare pe SIF-uri din sedinta de vineri se explica prin anunturile facute de unele societati in ceea ce priveste valoarea dividendelor pentru anul trecut. Randamentul la dividendul propus de SIF Oltenia (0,08 lei/actiune n.a.) se ridica la undeva peste 4,8%. Nu este mult, dar este bun. Din aceasta cauza cred ca in urmatoarea saptamana interesul investitorilor se va pastra pe societatile care vor anunta dividende cu randamente bune", a adaugat Serdean.

Alte cresteri importante in sectorul financiar au fost inregistrate pe titlurile societatii de intermediere Broker Cluj (BRK), de aproape 6,2% fata de referinta, precum si pe titlurile Bancii Carpatica (BCC), care au urcat cu 4%, la pretul de 0,104 lei/actiune.

Titlurile din sectorul chimic, in special Azomures Targu Mures (AZO) si Amonil Slobozia (AMO), au continuat sa urce in sedinta de vineri, cu aprecieri de 2,1% si respectiv 5,2%.

"Pe titlurile Azomures si Amonil s-au inregistrat niste randamente saptamanale extrem de bune, iar anuntul majorarii subventiilor din agricultura au declansat un nou val de interes pentru titlurile chimice. Ma astept in continuare la aprecieri puternice in aceasta saptamana pe actiunile din sectorul chimic", a mai spus Serdean.

In sectorul energetic, titlurile societatilor de utilitati Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) au inregistrat cele mai mari aprecieri din sector, de peste 2% fiecare, in timp ce actiunile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au urcat cu 1,8% pe un rulaj de aproape un milion de lei. Indicele BET-NG s-a apreciat cu 1,2%, urcand la nivelul de 753 de puncte.

"In mod sigur vom vedea o crestere a rulajelor in aceasta saptamana, precum si o crestere a volatilitatii in piata", a incheiat Serdean.

De urmarit astazi