Seful Groupama: Prima de asigurare pentru PAID ar trebui majorata cu 25%

Autor: Angela Placinta 14.03.2010

Prima de asigurare pe care o vor plati proprietarii de locuinte dupa introducerea asigurarilor obligatorii, de 10 sau 20 de euro pe an, in functie de tipul casei, nu este suficienta pentru acoperirea riscurilor si ar trebui majorata cu 25%, considera Denis Rousset, directorul general al Groupama, al treilea jucator din piata asigurarilor.

"Prima ar trebui majorata cu 25%, este rezultatul unui calcul actuarial simplu. Trebuie gasit un echilibru intre risc si prima. Alternativa este sa fie introdusa o fransiza", afirma Rousset, precizand ca este vorba de opinia sa personala, nu de pozitia companiei pe care o conduce.

Fransiza reprezinta partea din paguba suportata de asigurat in cazul producerii riscului. De exemplu, la o fransiza de 100 de euro clientul ar trebui sa achite aceasta suma in cazul producerii unei daune la locuinta sa.

Asigurarile obligatorii pentru locuinte ar putea intra in vigoare in aceasta vara, insa in ultimii ani au fost date mai multe termene de intrare in vigoare care nu au fost respectate. Aceste polite vor fi vandute de PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor), o institutie infiintata la sfarsitul anului trecut de 13 asiguratori, care au investit 4,6 milioane de euro. Groupama se numara printre fondatorii PAID, alaturi de Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig, City Insurance si Platinum Asigurari (fosta Clal). Legea asigurarilor obligatorii a starnit mai multe controverse, dovada ca liderii pietei de asigurari - Allianz-Tiriac, Omniasig, Asirom, BCR Asigurari - au decis sa nu intre in acest proiect.

Suma asigurata in cazul politelor obligatorii va fi de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, in functie de tipul locuintei. Polita va acoperi riscul de cutremur, inundatii si alunecari de teren.

PAID a inceput deja sa recruteze specialisti in economie si IT pentru a-si incepe activitatea, iar urmatorul pas ar fi contractarea reasigurarii cu bani care ar trebui sa vina de la Ministerul Finantelor. Despre reasigurarea PAID se vorbeste deja de mai mult de un an, dar polita nu a fost contractata inca.

Seful Groupama spune ca o alta necunoscuta este modalitatea de distributie a acestor polite. Asigurarile obligatorii vor fi vandute fie de catre companiile membre ale PAID, fie prima de asigurare va fi o taxa platita la autoritatile locale.