EXCLUSIV ZF: Topul celor mai mari salarii din bancile romanesti. Cum comentati?

Autor: Razvan Voican 14.03.2010

In pofida recesiunii si ajustarii fondurilor de salarii, 10 banci au platit in decembrie peste 1.300 de euro pe angajat.



Angajatii sucursalelor de banci straine sunt printre cei mai bine platiti bancheri din Romania, cu salarii medii nete mult peste media sistemului bancar care s-a ridicat la 3.760 de lei (895 de euro) pe salariat in decembrie 2009.

Anglo-Romanian Bank, sucursala subsidiarei de la Londra a grupului BCR, conduce detasat, cu circa 2.785 de euro pe angajat, fiind profilata pe afaceri corporate si cu numai circa 100 de salariati, ceea ce a permis o remunerare substantiala in conditiile mentinerii pe profit. Similar, sucursala locala a grupului spaniol La Caixa, care lucreaza cu 7 oameni si are un volum redus de business, a inregistrat un salariu mediu de aproape 2.500 de euro, rezultat in primul rand din venitul de expat al sefului bancii.

Un al doilea criteriu de detasare a bancilor cu salarii peste medie este axarea pe businessul corporate, care se dovedeste mai stabil atunci cand in portofoliu figureaza companii mari straine si locale. Asa se face ca RBS s-a plasat in decembrie pe locul al treilea, cu 2.250 de euro salariu mediu net, expertiza in materie de trezorerie aducand castiguri importante.

Pe aceleasi doua considerente intra in top 10 salarii sucursalele locale ale Bank of Cyprus, Citibank si ING. Banca de stat Eximbank, cu servicii exclusiv pentru companii, s-a situat pe locul 5, cu circa 1.900 de euro pe salariat.

Liderul pietei, BCR, a inregistrat o medie salariala de aproape 1.300 de euro net, ocupand locul 10 in contextul in care a ramas cu cel mai mare numar de angajati - peste 8.700 - in pofida restructurarilor din ultimii trei ani. In total 14 banci au platit salarii peste media pietei.

Chiar daca unele institutii de credit au recurs la trimiterea salariatilor in concediu fara plata sau chiar la reduceri salariale directe, 20 de banci din totalul de 42 si care cumuleaza aproape 43.000 de angajati au reusit sa plateasca in decembrie 2009 salarii medii nete de la 700 de euro in sus.

Ambele banci de stat de pe piata - Eximbank si CEC - au reusit sa intre in acest clasament, ceea ce arata ca statul ofera salarii competitive cu sectorul privat, putand atrage profesionistii.

Desi se numara printre bancile cu personalul cel mai numeros - circa 6.680 la sfarsitul lui 2009 si in usoara crestere fata de 2008, CEC Bank a platit un salariu mediu net de circa 720 de euro.

Dimensiunea activelor bilantiere nu se coreleaza cu un nivel mai ridicat al salariilor, astfel ca topul remuneratiilor medii nu are mare legatura cu clasamentul cotelor de piata. Totusi, majoritatea bancilor de top 10 dupa active se numara printre cele mai generoase 20 in materie de salarii.

In unele cazuri, salariile medii din decembrie anul acesta au fost si cu 50% mai mici decat in 2008. Reducerile cele mai mari nu au fost operate insa in bancile care au incheiat anul pe pierdere conform contabilitatii locale.

In mod traditional bancherii se numara printre salariatii cel mai bine platiti din economie si si-au consolidat pozitia in pofida crizei. Conform Institutului National de Statistica, in decembrie 2009 au avut cel mai mare salariu net de 4.111 lei.

Media salariala a fost imbunatatita in unele banci si prin ajustari de personal, in total disparand peste 3.700 de angajati de pe piata. Pentru bancile cu pozitie puternica pe retail, care au peste 5.000 de angajati, media salariala contopeste discrepante majore intre castigurile executivilor - de multe ori expati - si cele ale salariatilor de la ghiseu, care pot avea salarii mult sub medie.

Pana in 2008, cand criza a inceput sa atace si sectorul bancar, salarizarea bancherilor intrase intr-o cursa care nu mai avea multa legatura cu performanta profesionala, unii angajati schimband si doua-trei banci in decurs de doi ani in functie de ofertele salariale mai generoase. Si cum cheltuielile salariale ajung sa reprezinte aproape jumatate din costurile unor banci, criza a pus cu atat mai mult in evidenta derapajul care avusese loc la nivelul remuneratiilor.

Asa se face ca bancile cu profil universal si care au reusit sa-si conserve profitabilitatea au platit salarii sub media pietei ridicata de jucatorii axati pe afaceri cu companii sau pe nise.

Din punctul de vedere al actionariatului, austriecii se dovedesc destul de generosi, toate cele trei banci care raporteaza la Viena - BCR, Volksbank si Raiffeisen - intrand in top 20 cele mai mari salarii medii de pe piata, desi recesiunea din 2009 le-a afectat vizibil afacerile.

Desi a reusit cu greu sa ramana pe profit dupa standardele internationale de raportare, OTP Bank cu cei aproximativ 1.000 de salariati ai sai s-a plasat pe locul 9, cu un salariu mediu net de circa 1.400 de euro.