Hotelierii bulgari ne iau 5.000 de turisti romani in vacanta de Paste

Autor: Mirabela Tiron 15.03.2010

Aproape 15.000 de romani vor merge anul acesta in sejururi in strainatate prin agentiile de turism cu ocazia vacantei de Paste, numar similar cu cel de anul trecut, potrivit oficialilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Cei mai multi aleg destinatii de vacanta din Bulgaria, Grecia, Cipru sau Spania.

"Cred ca stam un pic mai bine decat anul trecut in ceea ce priveste pachetele vandute pentru vacanta de Paste. Am contractat in avioanele charter 100 de locuri in plus fata de anul trecut, pana la 800 de locuri pentru vacanta de Paste", a declarat Mircea Vladu, proprietarul agentiei de turism Prestige Tours.

Pachetele de Paste aduc cel mult 3 - 4% din vanzarile totale ale agentiilor de turism, cele mai mari incasari fiind generate de vacantele de vara.

Pana in prezent, agentia de turism Pestige Tours a vandut 120 de pachete de vacanta, cele mai multe locuri fiind rezervate pentru destinatiile din Grecia, Cipru si Bulgaria.

Daca pentru destinatiile ca Atena, Salonic si alte orase in care s-au dus lupte stradale din cauza crizei financiare prin care trece Grecia a scazut cererea, insulele Rhodos, Halkidiki, Paralia Katerini si altele continua sa atraga romani.

Pe de alta parte, in Bulgaria sunt asteptati 5.000 de romani de Paste, potrivit ANAT.

"Din pacate, tarifele din Bulgaria continua sa fie mai mici decat cele practicate de hotelierii romani. As putea spune ca un sejur ce include cazare si eventual mic dejun la un hotel de trei stele in Romania costa cat un sejur ce include cazare si servicii all-inclusive in Bulgaria", explica Mircea Vladu.

Spre exemplu, un sejur de trei nopti intr-un hotel de trei stele din Bulgaria costa incepand de la 100 de euro in regim ultra all-inclusive (masa, acces la piscina, sauna, fitness), in timp ce un sejur de trei nopti la hotelul de trei stele Sinaia din Sinaia este 103 euro, fara regim de all-inclusive. Costul cu masa si accesul la diferite servicii ale unui hotel ar putea urca pretul cu inca cel putin 25 de euro.

Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT, precizeaza ca bulgarii au venit cu oferte mai bune decat anul trecut pentru vacanta de Paste. "Toate preturile sunt cu 20% mai mici fata de 2009 la hotelurile din Bulgaria. Cazarea costa intre 30 - 60 de euro pe noapte la un hotel de trei stele", a spus el.

Cereri si pentru marile capitale europene

Sorin Vaduvoiu, directorul general al agentiei de turism Perfect Tour, spune ca pana acum a vandut aproape 300 de pachete de vacante de tip city-break in Praga, Barcelona si alte orase, dar si pentu destinatii din tara. Pretul unui sejur de trei zile la Praga, cu cazare la trei stele si transportul cu avionul dus-intors, costa de la 210 euro de persoana, potrivit Perfect Tour. "Vindem mai putine nopti de cazare in perioada sarbatorilor de Paste, adica sejururi mai ieftine fata de anul trecut cand aceasta vacanta se lega cu cea de 1 mai", a declarat Vaduvoiu, care estimeaza un numar total de 500 de pachete de vacanta.

22 de euro, noaptea de cazare la pensiunile din tara

Mili Neacsu, proprietara pensiunii Vila Izvor din Sinaia, spune ca toate cele 18 locuri ale pensiunii ei au fost ocupate pentru sarbatorile de Paste. "Nu am ridicat tarifele in aceasta perioada, ci le-am mentinut la nivelul la care erau si in zilele obisnuite de weekend. Clientii care au venit de Revelion si-au rezervat locuri si de Paste", a spus ea. Pretul unei nopti de cazare este de 90 de lei (22,5 euro) de persoana.

Reprezentantii agentiilor de turism se asteapta ca ultimele doua saptamani dinaintea sarbatorilor de Paste sa creasca cererea pentru sejururile de Paste. "Romanii sunt obisnuiti sa se hotarasca pe ultima suta de metri, de aceea cred ca vom mai primi rezervari", a spus Vaduvoiu.