440.000 de salariati au disparut din economie. Urmeaza inca 500.000 de concedieri

Autor: Adelina Mihai 15.03.2010

Unul din zece salariati a disparut din statisticile oficiale anul trecut, numarul total al salariatilor ajungand la cel mai redus nivel din ultimii sase ani.

Daca la inceputul anului trecut in economie erau 4,8 milioane de salariati, in 12 luni numarul acestora s-a redus cu 440.000, pana la 4,36 de milioane, potrivit datelor de la Ministerul Muncii.

O parte din acestia au ramas fara un loc de munca si au alimentat cresterea ratei somajului pana la un maxim de 8,3% in luna februarie a acestui an, in timp ce altii au renuntat la contractele de munca si au incheiat cu angajatorii contracte precum cele pe persoana fizica autorizata, pentru care contributiile sunt mai scazute.

Cea mai mare parte a concedierilor au provenit din mediul privat. "Pentru anul acesta am estimat alte 500.000 de concedieri, dar cred ca estimarile vor fi din nou depasite, pentru ca inca exista foarte multe probleme in sectorul privat si nicio masura concreta", spune Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

Estimarile potrivit carora in acest an vor avea loc 500.000 de disponibilizari ar urca numarul somerilor la peste un milion. In prezent, 760.000 de someri sunt inscrisi pe listele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), iar rata somajului este de 8,3%.

"La inceputul anului trecut, estimam un numar de 300.000 de concedieri, cifra care a fost depasita de statistici. Anul acesta va fi mai rau", sustine Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

Din cei 440.000 de salariati care au disparut din statistici, aproape 300.000 au intrat in evidentele ANOFM si au primit ajutor de somaj. Dintre acestia,120.400 au ajuns someri in urma disponibilizarilor colective. In prima luna a acestui an, angajatorii au renuntat la peste 20.000 de salariati.

"Multe firme stau in stand-by, pentru ca statul nu si-a achitat datoriile catre acestea", adauga Izvoranu.

Neachitarea datoriilor de catre stat este cea mai mare problema a sectorului privat, in conditiile in care multe companii sau institutii ale statului au incheiat contracte cu firme private pentru servicii de intretinere sau pentru lucrari de constructii, proiecte care au fost finalizate, dar pentru care nu s-au incasat banii.

Majoritatea somerilor nu primesc ajutor de somaj mai mult de sase luni, in conditiile in care la finele lunii ianuarie 30,4% din someri se aflau in somaj de putin timp (intre o zi si trei luni), iar 26% primeau ajutor de somaj de maximum sase luni, potrivit datelor ANOFM.

Vom depasi un milion de someri

Anul trecut, numai primele 20 de companii din economie in functie de numarul de angajati si-au redus efectivele de personal cu peste 20.000 de oameni, potrivit unui calcul ZF. Mai mult, companiile private au incheiat anul trecut doar 1,6 milioane de contracte de munca, fata de 2,3 milioane in 2008, potrivit datelor de la Inspectia Muncii.

"Estimam cel putin 500.000 de noi concedieri anul acesta, scenariu destul de optimist, in conditiile in care efectele crizei de-abia acum incep sa se resimta. Cu siguranta vom depasi cifra de un milion de someri, pentru ca firmele inca mai fac concedieri", adauga Izvoranu. El mai precizeaza ca exista semnale mai bune in sectorul constructiilor, unde investitorii au gasit surse externe de finantare pentru a-si continua lucrarile, facand credite la banci din strainatate, unde dobanzile sunt mai mici.

Mai optimiste sunt estimarile lui Mihai Ionescu, secretar general in cadrul Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), care crede ca firmele exportatoare nu vor renunta la un numar mare de angajati in urmatoarea perioada.

"Oamenii se asteapta la o revenire a exporturilor si nu-si vor permite sa faca disponibilizari masive. Cred ca, in cel mai rau caz, firmele exportatoare vor apela cel mult la somaj tehnic pentru a-si reduce din costuri", a spus Ionescu.

Exporturile sunt considerate unul din motoarele de relansare a economiei anul acesta.