Conturile de economii au cazut in dizgratia bancilor

Autor: Ciprian Botea 16.03.2010

Bancile au redus agresiv in ultima perioada dobanzile bonificate la conturile de economii in lei din cauza inaspririi reglementarilor BNR privind cerintele de lichiditate si a reducerii interesului clientilor pentru astfel de produse, dobanzile coborand in unele cazuri sub cele oferite pentru depozitele la termen.

Conturile de economii nu mai sunt incurajate de banci dupa intrarea in vigoare, in toamna trecuta, a noilor norme de lichiditate ale BNR, care le obliga sa coreleze mai strans lichiditatile detinute cu fondurile atrase pe termen foarte scurt. In acelasi timp, eliminarea impozitului pe veniturile din dobanzile la depozitele la termen a diminuat interesul clientilor pentru acest tip de produse.

Cea mai buna oferta la conturile de economii in lei existenta in acest moment pe piata vine de la Intesa SanPaolo Bank, care ofera o dobanda de 9% pe an. Banca a taiat insa la inceputul acestei luni doua puncte procentuale din dobanda la contul de economii.

Si Banca Transilvania a redus dobanda la contul economii in lei cu pana trei sferturi de punct procentual, in doua transe, la inceputul lunii martie, oferind acuma o dobanda cuprinsa intre 6,25% si 8% pe an in functie de suma existenta in cont.

Olandezii de la ING Bank au in acest moment o dobanda de 8% pe an la contul curent Cont'Rol, care urmeaza sa fie redusa cu 1% incepand din 25 martie. Contul Cont'Rol a fost mentinut in oferta pentru ca este unul dintre produsele strategice ale ING, dar alte banci au renuntat definitiv la conturile de economii.

CEC Bank, de exemplu, a renuntat in ianuarie la Contul Privilegiu dupa ce coborase dobanzile pana in intervalul 0,15%-4,15% pe an.

BCR, cea mai mare banca dupa active, ofera o dobanda de 4,5%-5,5% pe an la contul de economii in lei, in timp ce la BRD dobanda ajunge la 8% pe an. Raiffeisen si UniCredit ofera dobanzi cuprinde intre 6% si 8,25% la conturile de economii.

Dobanzi in scadere

Dobanzile la conturile de economii bonificate de bancile din top 10

Banca Dobanda

BCR 4,5-5,5% pe an

BRD 8% pe an

Volksbank 8,8% pe an

Alpha Bank 3,75-6,75% pe an

UniCredit 6-8,25% pe an

Raiffeisen 6,5-7%

Banca Transilvania 6,5-8% pe an

Bancpost 5,5-8% pe an

ING Bank 8% pe an

Sursa: bancile