PLANETA ARTE/ Preţul unui tablou a sărit de la 30 de euro la 3 milioane

Autor: Daniel Nicolescu 16.03.2010
Cum se poate anula o licitaţie
Mulţi negustori de artă şi colecţionari inrăiţi colindă in permanenţă sălile de licitaţii cu scopul de a descoperi o piesă rară, care să fi scăpat ochiului de şoim al experţilor. Se intâmplă şi la noi, şi aiurea. Iată că pe 10 februarie anul acesta, la Cannes (Azur Encheres) comisarii de licitaţie au avut toate motivele să-şi bage gheara in gât, ca piţigoiul, in urma descoperirii unei comori nebănuite. Iată povestea: un tablou anonim, provenit dintr-o moştenire, este prezentat intr-o vânzare curentă. Preţul de pornire: 30 de euro. Fotografia operei, postată pe site-ul interencheres. com, stârneşte interesul profesioniştilor, care recunosc mâna unui mare maestru (ceea ce experţii casei de licitatii nu făcuseră); e vorba despre Caspar David Friedrich (1774-1840). Iar acum, iată că a venit momentul să invoc o a treia păsare in spaţiul acestei unice ştiri: tabloul, de mici dimensiuni, reprezintă o cucuvea stând pe o ramură a unui copac desfrunzit (vezi foto), profilat pe un cer noros.
In momentul licitaţiei, preţul a crescut furtunos, spre totala uluire a sălii, la 350.000 (suma de adjudecare), tabloul fiind achiziţionat de către galeria pariziană Talabardon & Gautier. Suma, uriaşă in raport de estimările iniţiale, este insă derizorie in comparaţie cu cota pictorului german, pe care specialiştii o evaluează la 3 milioane de euro.
Realizând ce sumă pierd, moştenitorii au cerut de indată anularea licitaţiei, pentru o "eroare de substanţă". Şi culmea e că jurisprudenţa franceză le dă dreptate: intr-o vânzare la licitaţie din 19886, de la Versailles, un tablou al lui Poussin, prezentat ca aparţinând şcolii pictorului, a fost achiziţionat pentru suma de 1,6 milioane de franci, inainte de a fi autentificat ca un adevărat Poussin. După un lung proces, proprietarul a obţinut restituirea tabloului, care a intrat in cele din urmă in colecţiile muzeului Luvru, pentru 15 milioane de euro.
Acum, se arată deja interesate de tabloul cu cucuvea al lui Friderich Luvrul şi Muzeul de Arte Frumoase din Angers.
Cine a plătit 74,2 milioane de euro pentru sculptura lui Giacometti?
Potrivit declaraţiei făcute de doi negustori de artă (care au preferat să-şi păstreze anonimatul) către Agenţia Bloomberg, cumpărătorul sculpturii "Om in mers I" a lui Giacometti este... o cumpărătoare. Preţul-record de 74,2 milioane de euro a fost plătit la Sotheby's Londra, pe data de 3 febuarie 2010, de către Lily Safra (casa de licitaţii are o clauză de confidenţialitate, aşa incât identitatea cumpărătorilor nu poate fi divulgată decât prin scurgeri de informaţie). Văduvă a bancherului libanez Edmond Safra (mort in cursul unui incendiu, in apartamentul său monegasc, in 1999), Lily are o avere estimată la 1 miliard de euro. Potrivit aceleiaşi declaraţii, sculptura a fost deja instalată in apartamentul miliardarei, situat in cartierul Belgravia din Londra. Seth Goldschalger, consultant in relaţii publice şi purtător de cuvânt al doamnei Safra a precizat că aceasta nu are de gând să facă nicio declaraţie de presă. Pe de altă parte, nu contestă şi nici nu confirmă afirmaţia celor doi negustori.
Adio, Caravaggio! Mafia te salută
Tabloul lui Caravaggio intitulat "Nativitate cu Sf. Francisc şi Sf. Laurenţiu" (foto 3) a fost pictat in 1609. Capodopera a fost furată in 1969 din incinta Bisericii San Lorenzo din Palermo şi a figurat printre cele mai căutate lucrări de artă aflate in atenţia Interpol. In cursul anilor, asupra prezumatului său destin s-au făcut numeroase speculaţii: intre ele, ipoteza că tabloul ar fi fost distrus in timpul cutremurului de la Napoli, din 1980, sau aceea că s-ar afla in colecţia privată a unui milionar italian stabilit in Africa de Sud. Iată insă că, de curând, misterul pare să se risipească. Potrivit informaţiilor unui "pocăit" (fost ucigaş aflat in simbria clanului Graviano, unul dintre cele mai influente ale Mafiei italiene), interogat in cadrul unui proces la Roma, tabloul ar fi fost furat de Mafia in contul unui cumpărător misterios. Cum hoţii ar fi desprins tabloul din ramă, stricând grav pânza, cumpărătorul a refuzat s-o mai achiziţioneze. Prin urmare, aceasta a fost abandonată intr-o fermă mafiotă, iar in 1980 ar fi ars intr-un incendiu violent. Pânza este estimată la 20 de milioane de euro.