O romanca de 36 de ani coordoneaza productia a sase fabrici Kraft din Europa Centrala

Autor: Diana Tudor Stoica 16.03.2010

Gigantul american din industria bunurilor de larg consum Kraft, cu afaceri de 40 de miliarde de dolari, a lasat productia de ciocolata din sase fabrici din Europa pe mana unei romance de 36 de ani, care a condus si fabrica din Brasov a producatorului american.

Corina Cioranu, al carei prim loc de munca a fost in cadrul producatorului de dulciuri Kraft Romania in urma cu 13 ani, este area director manufacturing al Kraft pentru Europa Centrala de aproape un an si coordoneaza activitatile de productie din sase fabrici, cu vanzari de sute de milioane de euro anual.

"M-am angajat la Kraft din anul cinci de facultate. Intr-o zi, am luat un CV si am venit la sediul Kraft cerand sa vorbesc cu directorul de resurse umane al companiei, fara sa stiu daca era vreun post disponibil sau nu. Atunci nu existau site-uri de recrutare, asa cum se intampla acum", a declarat Corina Cioranu, unul dintre putinii manageri romani care ocupa in prezent functii de conducere in cadrul gigantului Kraft, in cadrul unui seminar organizat de Kraft Romania.

Nascuta in Brasov, Cioranu povesteste ca a stiut inca din facultate faptul ca vrea sa lucreze in cadrul Kraft in momentul in care isi va finaliza studiile. "In sesiune tatal meu imi trimitea la camin dulciuri de la Kraft pe care ne bateam. In plus, voiam sa ma intorc in Brasov si sa lucrez acolo", a adaugat ea.

Dupa ce a ocupat pentru o perioada diferite functii in cadrul departamentului de marketing al Kraft Romania, ea a trecut in 2002 in departamentul de business development, iar doi ani mai tarziu a preluat conducerea fabricii pe care Kraft o detinea in aceea perioada in Brasov.

"Cea mai mare realizare personala a fost pentru mine schimbarea departamentului de marketing cu cel de productie, deoarece ulterior mi s-a propus sa preiau conducerea departamentului de productie pe Europa Centrala, cu sediul in Polonia, unde am stat trei ani", afirma managerul Kraft.

Corina Cioranu recunoaste ca dupa ce a acceptat sa plece in Polonia a regretat pentru o perioada decizia luata, dar ca privind in urma, considera acum ca a luat decizia cea mai buna. "Trei luni nu am putut sa ma uit la televizor, deoarece vedeam produsele pe care noi (echipa de marketing a Kraft Romania - n.red.) le creaseram, dar a fost o decizie personala pe care nu o regret."

In prezent, Cioranu, una dintre putinele femei care s-au aflat la conducerea unei fabrici Kraft, este stabilita in Viena, impreuna cu familia sa, unde are in subordine sase fabrici din Europa Centrala, ca area director manufacturing.

Managerul Kraft este de parere ca Romania este o piata mult mai flexibila din punctul de vedere al lansarii de noi produse decat statele din Europa de Vest.

"Austria este o piata foarte matura in care foarte greu poti intra cu produse noi, fata de Romania, unde flexibilitatea este foarte mare. Pe de alta parte, Polonia are o varietate mult mai mare de produse fata de alte state vestice sau chiar fata de Romania", sustine ea.

Kraft este cel mai mare jucator din piata locala a tabletelor de ciocolata, estimata la 250-300 mil. euro. Brandurile sale Milka si Poiana au o cota de piata de aproximativ 50%, conform datelor disponibile. Kraft urmeaza sa fuzioneze cu producatorul britanic de ciocolata Cadbury, in baza unui acord incheiat in luna ianuarie a acestui an prin care grupul american va plati 19,1 miliarde de dolari pentru Cadbury. Pentru a putea realiza insa aceasta preluare, Kraft a acceptat sa vanda operatiunile din Romania si Bulgaria ale Cadbury, pentru care cauta in prezent cumparator.

Corina Cioranu, de la Brasov la Viena