Topul celor mai mari case de avocatura. Primele zece firme au incasat 90 mil. euro. Liderul Tuca Zbarcea a avut o rentabilitate de 58%

Autor: Cristi Moga 16.03.2010

Primele cinci firme in topul incasarilor sunt Tuca Zbarcea, NNDKP, Musat, Bostina si Popovici Nitu.



Cele mai mari zece firme de avocatura de pe piata locala au incasat anul trecut venituri de 87,6 mil. euro, in scadere cu doar 1% fata de anul precedent, aceasta fiind una dintre pietele cu cele mai mici scaderi din economie in 2009, cel mai greu an din ultimul deceniu, arata o analiza a ZF pe baza declaratiilor anuale de venit depuse la Administratia Financiara. Avocatii au continuat sa faca bani desi pietele traditionale, precum fuziunile si achizitiile, imobiliarele sau finantarile bancare s-au prabusit, la fel ca si afacerile companiilor din retail sau constructii.

Liderul pietei in functie de incasari a fost si anul trecut echipa avocatilor de la Tuca Zbarcea & Asociatii, urmata de firmele NNDKP, Musat & Asociatii, Bostina si Asociatii si Popovici Nitu & Asociatii. Tuca Zbarcea a incasat anul trecut 27,8 mil. euro, potrivit declaratiilor anuale de venit, dar banii propriu-zisi ai firmei au fost 22,7 mil. euro, restul sumelor fiind incasate in contul altor firme alaturi de care s-a lucrat pe proiecte de consultanta juridica.

"Din punctul de vedere al cifrei de afaceri generate, anul 2009 a fost, pentru noi, unul exceptional, cu venituri brute de 22,7 milioane de euro fara TVA si un randament de aproximativ 58%. Aceasta cifra nu include sumele incasate de biroul teritorial de la Cluj, de subsidiarele noastre de insolventa si proprietate intelectuala si nici sumele incasate de Tuca Zbarcea & Asociatii ca lideri de consortiu, dar in numele unor parteneri si platite acestora din urma", a declarat pentru ZF Florentin Tuca, managing partner al firmei.

Tuca Zbarcea a reusit anul trecut sa creasca datorita reorientarii catre domenii precum energia, arbitrajele, litigii si restructurari, si faptului ca firma a recuperat o serie de arierate din anii trecuti, precum si datorita unor onorarii de succes din proiecte de energie, arbitraje internationale, proiecte imobiliare si litigii.

"In 2009, aproximativ 85% din incasari au provenit din sectorul privat", a mai precizat Tuca.

Firmele lui Ion Nestor si Gheorghe Musat, care timp de 15 ani si-au impartit fara rivali primele doua pozitii, sunt acum pe locurile doi si trei.

Singurele firme de avocatura din top zece care au inregistrat anul trecut incasari in crestere sunt Tuca Zbarcea & Asociatii, Popovici Nitu & Asociatii, Schoenherr si Asociatii si Zamfirescu Racoti Predoiu.

Pe de alta parte, firmele de avocatura NNDKP si Musat & Asociatii au inregistrat venituri mai mici anul trecut, dar au incercat sa compenseze prin largirea ariei de servicii de consultanta oferite.

Astfel, strict pe firma de avocatura, NNDKP a inregistrat o scadere cu 6% a veniturilor, pana la 13,9 mil. euro, dar firmele de consultanta fiscala si proprietate intelectuala din grup au adus venituri suplimentare de aproape doua milioane de euro.

Scaderea inregistrata de Musat & Asociatii a fost mai mare, astfel ca cele doua firme au facut rocada pe pozitiile doi-trei ale clasamentului avocatilor. "In contextul scaderii drastice a investitiilor private in 2009, ca urmare a crizei financiare, Musat & Asociatii a inregistrat o diminuare de aproximativ 15% a veniturilor. Avand in vedere ca 99% din veniturile firmei provin din sectorul privat, consideram ca aceasta scadere este fireasca, mai toti clientii nostri confruntandu-se cu dificultati. Este bine cunoscut ca pe timp de criza cele mai bune afaceri sunt cele cu statul, iar acest lucru este valabil si in lumea avocatilor", spune Catalin Baiculescu, co-managing partner al firmei Musat & Asociatii.

Un avocat de top aduce venituri de 150.000 de euro

Primele zece firme in functie de incasari, potrivit datelor furnizate de casele de avocatura, numara aproximativ 560 de avocati, care au generat anul trecut in medie venituri de 150.000 de euro.

In ceea ce priveste marjele de profit ale firmelor, acestea s-au pastrat in intervalul 40-60%, potrivit datelor furnizate de o serie de companii precum Tuca Zbarcea sau Musat & Asociatii, in timp ce alte firme au preferat sa nu faca publice aceste date.

Firmele internationale care au prezenta pe piata locala prefera de cele mai multe ori sa prezinte informatii financiare doar la nivel consolidat, astfel ca jucatori precum Badea Clifford Chance sau Salans, care ar fi putut prinde un loc in top zece, potrivit informatiilor existente in piata, nu fac parte din acest clasament.

Austriecii de la Schoenherr, in schimb, ofera si informatii defalcate, astfel ca strict pe incasarile biroului din Bucuresti firma a inregistrat o crestere a veniturilor de aproape 7%.

De unde au venit banii

"Am inregistrat anul trecut crestere datorita faptului ca am continuat sa lucram pe o serie de proiecte imobiliare, unele fuziuni si achizitii si foarte multe proiecte de energie. Apoi, am plusat pe litigii, insolventa si dreptul muncii, domenii care sunt in curs de a deveni un stalp puternic al firmei", a comentat si Sebastian Gutiu, managing partner al Schoenherr si Asociatii.

In ciuda scaderii economice si a afacerilor din domeniul privat, nevoia de servicii avocatiale a fost la un nivel similar fata de 2008, chiar daca in alte domenii decat cele traditionale. Impresia generala este ca onorariile au scazut, sub presiunea companiilor care au cautat sa reduca din costuri, dar domenii precum litigii si restructurari corporatiste sau ale finantarilor bancare au generat venituri mai mari decat in alti ani.