CARTEA DE LITERATURA/ A trait Hitler pana la 90 de ani?

Autor: Stelian Turlea 17.03.2010
Dan Stanca
Mutilare
Editura Cartea Romaneasca
"Ce rost are sa dezgropam trecutul? - spune un personaj din acest roman. Daca e vorba de atrocitati, atunci nu avem cum sa fim surprinsi." Autorul face insa o incursiune in trecut in acest roman a carui actiune se desfasoara astazi, dar si in anii 40, in Basarabia, straduindu-se sa-si convinga cititorii ca ceea ce s-a intamplat atunci are ecou si in zilele noastre. Un roman plin de castrari, mutilari si profanari, greu de inghitit chiar daca le intelegi ca metafore. "Dan Stanca - spune editura - repune in discutie statutul omului contemporan dezradacinat, intr-o lume desacralizata, lipsita de repere autentice. O ampla viziune apocaliptica leaga ultimele evenimente ale zilei de fapte - atestate istoric sau fabuloase - petrecute in subteranele unui trecut tenebros. (...) Roman-dezbatere, <<Mutilare>> va starni numeroase controverse, si nu doar in lumea literelor."
George Steiner
Procesul de la San Cristobal
Editura Humanitas
Cu o noua postfata a autorului. Romanul acesta a aparut sub forma de carte prima oara in 1981 si socul a fost destul de mare, amplificat de dramatizarea pusa in scena la Londra. "Cum a fost posibil - spune Steiner - ca un scriitor, evreu pe deasupra, sa fie atat de pervers incat sa puna in gura lui Hitler (intr-un mod oricat de fictiv, ironic sau parodic) provocari si argumente dialectice carora nu le da niciun raspuns si care nu au, intr-adevar, niciun raspuns?" Cartea e o fabulatie maiastra. In anul 1977, in junga amazoniana, o echipa de vanatori de nazisti reuseste sa captureze un batran de aproape nouazeci de ani care nu e nimeni altul decat Adolf Hitler. O parabola despre abisul suferintei. Traducere din engleza si note de Ovidiu Solonar.
Ileana Toma
Coloana
Momente, schite, marturii
Editura Vremea
Nascuta in Basarabia, fiica de preot ortodox de nationalitate romana, Ileana Toma este absolventa a Facultatii de Matematica a Universitatii din Bucuresti. A lucrat toata viata ca cercetator stiintific la Observatorul astronomic Bucuresti al Academiei Romane. A scris numeroase lucrari in domeniul cercetarii astronomice si a primit premiul Gheorghe Lazar al Academiei Romane pentru lucrarea "Catalogul de stele slabe". A publicat prima schita in 1991, apoi, in 1995, un roman istoric ("Singuratatea lui Vald Tepes"), iar in 2000 - "Ultimul Constantin", despre viata lui Constantin Brancoveanu. Din volumul de fata, care curpinde proze scurte, majoritatea textelor au aparut initial in reviste.
Ryunosuke Akutagawa
Viata unui prost
Editura Curtea veche
Traducere din limba japoneza si note de George Sipos. Patru proze, inotite de o postfata de prezentare a autorului si a operei sale.
"Poarta Rasho" si "Panza de paianjen" sunt doua piese clasice din creatia autorului japonez, mici bijuterii literare in care straluceste talentul sau de povestitor. "Viata unui prost" este un experiment modernist pe filon autobiografist, o tulburatoare marturie despre starea sa psihica nu cu mult inainte de a se sinucide. In ultima povestire, "Kappa", Akutagawa culege o tema din folclorul japonez pentru a o converti la satira - sarjele lui acide vizeaza societatea tokiota atinsa de tarele capitalismului, pierzandu-si traditiile.
Alexandru Musina
Regele diminetii
Tracus Arte
Un volum machetat si ilustrat de Tudor Jebeleanu, care cuprinde poezii foarte triste, dar la fel de bune ca celebrul "Budila Expres" al autorului. "Noi suntem fiii iernii. Nascuti/ In carpe putrede. In zilele/ Cand Mosul Soare tragea sa moara, undeva/ Dincolo de mlastini, intr-o coliba/ Din oase si piele de ren." Probabil intrebarea majora va ramane cea care chiar deschide cartea: "Cu noi ce se intampla? Cine va tine/ Minte numele noastre? Si ajunsi/ Dincolo, milioane de ani, ce vom povesti?" Admirabile versuri.
Ihsan Oktay Anar
Atlasul continentelor incetosate
Editura Leda

Nascut in 1960, profesor de filosofie la Universitatea din Izmir, Ihsan Oktay Anar a publicat pana acum cinci romane care au ajuns bestselleruri. Toate sunt romane fantasy sprijinite pe fapte istorice din trecutul Imperiului Otoman. Cartea de fata a aparut in 1995. Este o evocare a unor fapte de la sfarsitul veacului al XVII-lea, la Constantinopole. Fiind vorba de o fictiune, orasul se numeste Constantiniye. Povestea lui Ihsan Efendi cel Lung ne poarta-n lungul si de-a latul orasului, prin Galata, Tophane, Tahtelkale, Fanar, Eyüp, Kasimpasa, Mahmutpasa, pe langa moscheile Sultan Ahmet, Bayezid, Araba, Eminönü, Eyüp, a Sultanei Mama etc. Oameni, evenimente, intrigi, bani, versete din Coran, isnafuri, ogeacuri, pliuri, talcuri pitite - toate intregesc o arhitectura literara captivanta,despre putere si despre primejdiile cunoasterii. Traducere din limba turca si note de Luminita Munteanu.