Profitul UniCredit scade la 78 mil. €

Autor: Ciprian Botea 17.03.2010

UniCredit Tiriac Bank a obtinut anul trecut un profit net de 329 mil. lei (78 mil. euro), in scadere cu 8%, in lei, fata de 2008, pe fondul cheltuielilor mai mari cu provizioanele determinate de deteriorarea accelerata a portofoliului de credite, au anuntat reprezentantii bancii. Exprimat in euro scaderea este de 19,5%.

"Anul trecut am vazut o presiune dubla pe industria bancara: pe de o parte am avut costuri de refinantare mai mari si pe de alta parte o deteriorare a portofoliului de active. Costul riscului a fost in crestere, iar provizioanele au urcat la un nivel record", a declarat Ras van Radu, presedintele executiv al bancii.

Provizioanele au crescut anul trecut cu 84%, pana la 257 mil. lei (circa 61 mil. euro), in conditiile in care ponderea creditelor neperformante in total imprumuturi a crescut de patru ori, ajungand la 6,5% in decembrie. La nivelul pietei, media este de circa 12%.

UniCredit avea la sfarsitul lui 2009 un portofoliu de credite de 12,1 mld. lei (2,9 mld. euro), in scadere cu 2% fata de anul anterior. Soldul nu include insa creditele externalizate in valoare de circa un miliard de euro. Activele totale ale bancii au urcat totusi cu 17%, la 20,4 mld. lei (4,8 mld. euro) in decembrie, in principal datorita plasamentelor in titluri de stat realizate pe parcursul anului. "Anul trecut am majorat de doua ori plafonul pentru expunerea pe titluri de stat. In acest moment suntem undeva in jurul unei valori maxime privind expunerea pe astfel de instrumente si anul acesta vom inregistra doar cresteri marginale", a precizat presedintele executiv al bancii.

Veniturile o pe rationale ale UniCredit au fost anul trecut de 1,24 mld. lei (294 mil. euro), in crestere cu 7% fata de 2008 ca urmare a unei activitati mai intense pe partea de trezorerie. "Ve ni tu rile au fost sus tinute de activitatea de trezorerie, unde am inregistrat o crestere de circa 20%, dar au fost influentate negativ de costurile ridicate cu atragerea depozitelor."

Depozitele au urcat in acelasi timp cu 23%, pana la 10,7 mld. lei (2,5 mld. euro), in conditiile in care toate bancile s-au luptat anul trecut pentru atragerea de resurse de la clienti pentru a-si diminua dependenta de finantarea externa. Raportul credite-depozite a scazut la 114% in 2009 fata de 145% in anul anterior.