Alfred Toepfer a luat doua silozuri de la actionarii Avicola Buzau

Autor: Cristina Stoian 17.03.2010

Trei antreprenori romani, Viorel Gavril Fetinca, Bogdan Stanca si Bogdan Gruia, care detineau 95% din Cerealcom Giurgiu si-au vandut actiunile catre filiala locala a gigantului olandez Alfred C.Toepfer, unul dintre cei mai discreti jucatori din comertul cu cereale, cu afaceri de 332 de milioane de euro in 2008 in Romania.

Valoarea tranzactiei, care a avut loc la jumatatea lunii decembrie 2009, nu a fost facuta publica, atat fostii actionari, cat si reprezentantii Alfred Toepfer refuzand sa furnnizeze informatii pe aceasta tema.

Restul actiunilor (circa 5% din companie) sunt detinute in continuare de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care a intrat in companie in urma cu cinci ani cu un aport de 140.000 de lei (38.600 de euro).

Din chirie, in proprietate

Cerealcom Giurgiu detine doua silozuri, unul de 35.000 de tone si celalalt de 10.000 de tone, potrivit datelor din piata. Anterior acestei tranzactii, din 2005 pana in 2009, spatiile detinute de Cerealcom Giurgiu erau operate cu chirie de catre Alfred C. Toepfer. Compania Alfred Toepfer a fost asistata in aceasta tranzactie de avocatii firmei NNDKP (Nestor).

"Marii comercianti nu sunt interesati neaparat sa cumpere silozuri, prefera sa stea cu chirie sau sa foloseasca serviciile de la terti, cum ar fi Agricover, de exemplu pentru ca investitia in capacitate este destul de mare si nu este neaparat usor de recuperat. Cred ca in aceasta situatie a fost o oportunitate care s-a legat de businessul lor si de activitatea de export", este de parere Robert Arsene, directorul general al grupului Agricover, cu activitati in productia de seminte si distributia de produse agricole.

Cei trei antreprenori romani, Fetinca (41 de ani), Stanca (48 de ani) si Gruia (40 de ani), care au cumparat pachetul majoritar al comerciantului de cereale din Giurgiu in 2004 de la Asociatia Salariatilor Cerealcom Giurgiu, potrivit datelor oferite de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), sunt si proprietarii companiei Aaylex Trading, care detine 66,06% din actiunile Avicola Buzau.

Raman cu Avicola Buzau

Producatorul buzoian de carne de pasare a rulat in 2008 afaceri de 28 mil. euro. La sfarsitul lui 2009 cei trei actionari ies din afacerea cu cereale din Giurgiu.

Cerealcom Giurgiu a raportat pentru 2008 afaceri de aproape 150.000 de euro si pierderi de peste doua ori mai mari, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante. Pana in 1999, cand a ajuns sa fie administrata de salariati, compania a apartinut statului prin intermediul Fondului Proprietatii de Stat.

In 2004, cei trei oameni de afaceri se asociaza si cumpara aproape in proportii egale pachetul majoritar al Cerealcom Giurgiu. Dupa renuntarea la Cerealcom Giurgiu, antreprenorii raman cu grupul de firme Aaylex, format din companiile Aaylex Trading (partea centrala a grupului), Aaylex Distribution (distributia pentru toate firmele Aaylex din industria alimentara), Avicola Buzau (cresterea pasarilor), Lipia (cu activitate in piata preparatelor din panificatie) si Simex (companie cu activitati in domeniul imobiliar), potrivit ultimelor date disponibile.