Incep tranzactiile cu firme pentru care alternativa este falimentul

Autor: Cristi Moga 17.03.2010

Dezmortirea domeniului de fuziuni si achizitii a inceput sa fie resimtita si de avocati, dar sumele vehiculate nu mai sunt la nivelul anilor 2006-2008, unele tinte de investitii fiind la vanzare tocmai in incercarea de a evita inceperea procedurii de insolventa care poate duce la faliment.

"Am simtit o dezmortire a activitatii tranzactionale, astfel ca acum avem in derulare sase contracte de fuziuni si achizitii pure. Unul dintre aceste contracte este mai degraba un M&A distressed, cu o afacere pentru care alternativa este intrarea in insolventa. Este vorba de o firma cu afaceri de zeci de milioane de euro, in care actionarii trebuie sa recunoasca faptul ca au pierdut", a declarat Marian Dinu, country managing partner al firmei de avocatura DLA Piper.

In ultimele 18 luni, de la amplificarea crizei financiare pe piata locala, numarul tranzactiilor a fost redus, cu atat mai putin cu afaceri aflate in dificultati financiare.

"Ce este important este faptul ca sunt si companii straine, care nu sunt in prezent pe piata si care au planuri pentru achizitii acum in Romania", a declarat si Livia Constantinescu, avocat care a fost promovat recent partener al firmei de avocatura.

DLA Piper este unul dintre gigantii pietei de avocatura mondiale, care a deschis in Bucuresti birou in 2008, iar in prezent numara 20 de avocati. Tranzactiile in care DLA Piper este in prezent implicata au valori cuprinse intre 5 mil. euro si cateva zeci de milioane de euro, dar reprezentantii casei de avocatura nu au facut niciun alt comentariu legat de cumparatori sau vanzatori.

"Anul 2010 se arata plin de provocari, dar cu mai multe oportunitati decat anul trecut. Unele afaceri se vor salva, in timp ce altele, care s-au extins in mod gresit si acum nu mai au piata, vor intra probabil in faliment. Sper insa ca spre finalul anului sa avem o imagine mai clara asupra situatiei economice", a mai spus Marian Dinu, care a mai lucrat pentru Linklaters si Petrom.

Obiectivul firmei pentru acest an este cresterea echipei pana la 25 de avocati si obtinerea unor venituri mai mari cu 20% fata de anul precedent. DLA Piper nu a comunicat insa valoarea incasarilor inregistrate in Romania anul trecut.

Printre tranzactiile in care firma a fost implicata se numara asistarea Morgan Stanley la vanzarea participatiei din firma HTI Valori Mobiliare sau asistarea companiei belgiene Omega Pharma la achizitia a doua firme din domeniu.