Creditarea isi revine in semestrul doi; BRD iese cu 7% dobanda

Autor: Ciprian Botea 17.03.2010

Bancherii spun ca au bani de dat credite si au bugetat cresteri pentru anul acesta, dar asteapta mai intai ca economia sa dea semne clare de revenire, care ar trebui sa apara insa abia din semestrul al doilea.

"Pe partea de companii ne asteptam la o revenire a creditarii, dar nu mai devreme de a doua jumatate a anului. Exista deja semnale care indica aceasta revenire, cum ar fi cresterea productiei industriale", a spus Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank. El sustine ca anul acest am putea vedea mai multe companii mari intrand in insolventa pentru ca incep sa isi epuizeze rezervele financiare.

Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank, este ceva mai optimist si spune ca priveste "cu incredere" anul 2010, desi admite ca monitorizarea evolutiei creditelor neperformante ramane principala provocare.

Deocamdata, francezii de la BRD-SocGen incearca sa testeze cererea de credite de consum, cu o oferta promotionala, cu dobanda de 7% pe an, fixa la imprumuturile in lei. "Verificam daca piata sta din cauza cererii sau a preturilor", spune Lucian Cojocaru, directorul departamentului comercial al retelei BRD.